16

Makaak neemt selfie, fotograaf staat voor aap

Fotograaf in de clinch met Wikimedia, beeldrechten zouden hem niet toekomen omdat aap op de knop drukte

Als een fotograaf zijn camera uitleent aan een makaak, en de aap neemt vervolgens een selfie, wie is dan de eigenaar van het beeldrecht: de eigenaar van de camera, of de fotograaf? Dat is het juridische dilemma waar David Slater tegenaan liep, toen hij Wikimedia vroeg de afbeelding van hun site te verwijderen.

De positie van Wikimedia Commons is dat de fotograaf – in dit geval de aap – altijd eigenaar van het beeldrecht is en dat Slater dus geen aanspraak kan maken op de foto. Het komt niet zo vaak voor dat we de kant van een aap kunnen kiezen, dus we zouden geneigd zijn die zienswijze te ondersteunen, ware het niet dat het uiterst twijfelachtig is dat de desbetreffende aap Wikimedia wél toestemming heeft gegeven om de foto te gebruiken. 

Met een berg misgelopen inkomsten door gratis gebruik van de foto via Wikimedia, alsmede een gepeperde rekening in het vooruitzicht voor de juridische procedure waarmee Slater de beslissing wil aanvechten, is de fotograaf dus flink in de aap gelogeerd (sorry).

cc-foto: David Slater

Geef een reactie

Laatste reacties (16)