Laatste update 08:41
15

Man 11 uur lang bezig om thee te zetten met wifi-waterkoker

Een van de ernstigste plagen voor de hedendaagse mens is het bedienen van apparaten met knopjes. Het ‘internet of things’ moet de mensheid verlossen uit die hel door alles op afstand bedienbaar te maken, met smartphone, of liever nog: spraakgestuurd. Zodat het licht aan gaat als je zegt ‘licht aan’ en je niet meer nodeloos calorieën hoeft te verspillen, die je immers koestert om te kunnen verbranden met je speciale fitness apps.

Een belangrijke doorbraak in deze revolutie is de wifi-waterkoker die, zoals de naam al doet vermoeden, de gebruiker in staat stelt om de waterkoker te bedienen via wifi.

Data-specialist Mark Rittman kocht zo’n waardevolle toevoeging aan de moderne levensstijl maar de vooruitgang pakte toch iets anders uit. Via Twitter was te volgen hoe hij worstelde om de nieuwe draadloze techniek, waarmee water tot een temperatuur van maar liefst honderd graden verwarmd kan worden, aan de praat te krijgen.

Op 30 maart liet hij trots zijn iKettle zien:

En een tweet waarin hij het verworven gemak uitlegde ging viraal:

Want dat is het mooie van afstandbediening, weten we sinds de introductie van de tv-remote, je bent vaak meer energie kwijt aan het vinden van de handigheid dan je ooit kwijt was aan naar het toestel lopen. Maar dat is natuurlijk slechts een detail.

Begin deze maand zag Rittman zich voor een probleem gesteld toen hij een nieuw apparaat installeerde om zijn leven nóg gemakkelijker te maken. De Amazon Echo is een gadget van de gelijknamige webwinkel die het mogelijk maakt apparaten met je stem te bedienen, en zelfs vragen te stellen.

Rittman bedacht dat hij zo met zijn stem de waterkoker iKettle 2.0 (je vraagt je af wat 1.0 deed) aan zou moeten kunnen zetten. Dat bleek lastiger dan gedacht. De situatie liep zo uit de hand dat de data-specialist zich gedwongen zag water te koken in een steelpannetje, wellicht met gebruikmaking van achterhaalde technologieën als vuur.

Twitter leefde mee met de beproeving. Sommigen zetten zelfs thee om hun kalmte bewaren.

Rittman was uren in de weer om zijn wifi-station de iKettle te laten vinden omdat, zoals al vaak in de praktijk bewezen is, de kreet ‘voor je neus, dombo!’ schreeuwen naar een intelligent apparaat nog niet werkt. Althans niet met het huidige niveau van kunstmatige intelligentie.

Tot overmaat van ramp ging er vervolgens iets mis in zijn draadloos verbonden garage:

Toen de iKettle eenmaal gevonden was door het draadloze netwerk moest het apparaat natuurlijk eerst gekalibreerd worden.

Uiteindelijk slaagde hij er in de iKettle aan de praat te krijgen maar vervolgens had het internet-of-things nog een verrassing in petto. Vanwege een firmware-update werd de draadloze verlichting in het hele huis uitgeschakeld. Hoe romantisch!

Maar dinsdagavond laat was het dan eindelijk zo ver. Rittman kon in zijn luie stoel genieten van een welverdiende kop thee, met water dat gekookt werd na een voice-command.

Rittman kijkt uit naar zijn volgende project, een toaster waarmee je appjes kunt branden op sneetjes brood, bij wijze van nieuwe communicatie die het nog stiller moet maken aan de ontbijttafel. Ook leuk om boterhammen te instagrammen.

Maar niet voor mensen die snel aangebrand raken waarschijnlijk.

cc-foto: Velocia

Geef een reactie

Laatste reacties (15)