Laatste update 11:59
19

Marine Le Pen schrikt van eigen racisme, noemt eigen woorden ‘een grap’

Marine Le Pen, voorvrouw van de extreemrechtse Franse partij Front National schrikt in dit interview met CNN’s Christiane Amanpour van haar eigen woorden over “illegale immigranten”. Amanpour citeert uit een interview van Le Pen uit 2012, maar de Franse presidentskandidate kan zich niet heugen de woorden daadwerkelijk gebruikt te hebben. Sterker nog, ze schrikt zo dat ze zich hardop afvraagt of dit een grap is. Iets later in het gesprek stelt ze dat er vast iets mis moet zijn gegaan met de vertaling, want dit zou ze zo natuurlijk nooit hebben gezegd… Gelukkig is er echter beeld en geluid van het interview uit 2012, om te voorkomen dat ook dit in het rijtje van alternatieve feiten terechtkomt.

Afgelopen week werd een journalist van het Franse tv-programma Quotidien nog verklaard tot ‘persona non grata’ bij een bijeenkomst met Le Pen. De man werd, zoals in de video hieronder te zien is, hardhandig verwijderd door beveiligers. De situatie escaleert op het moment dat de journalist verklaarde geaccrediteerd te zijn en de mannen hardop vraagt of er niet iets bestaat als persvrijheid. De twee beveiligers tonen zich zeer agressief, zonder tussenkomst van omstanders had het anders kunnen eindigen.

Het weren van journalisten – door gebruik te maken van geweld of door ze zwart te maken en weg te zeggen als nepnieuws verspreiders, lijkt een graag gebruikte truc van extreemrechts. Donald Trump ging Le Pen voor, maar ook haar Duitse collega’s van Alternative für Deutschland, evenals Geert Wilders die weigert de VARA te woord te staan.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)