Laatste update 12:01
44

Mediaguerrilla tegen de Brexit-leugens, waanzin en hypocrisie

De Brexit is het meest bizarre politieke project van de 21e eeuw dat wordt doorgezet met een ongekende hoeveelheid leugens en hypocrisie. De actiegroep Led By Donkeys heeft de taak op zich genomen de bevolking daarvan te doordringen. Met spectaculaire campagnes stelt de groep de politieke oplichterspraktijken aan de kaak.

Zo verscheen dit weekend op het strand aan de kust van North Yorkshire een boodschap in het zand die zichtbaar is “vanuit de ruimte”. Het gaat om een tekst van Michael Gove, de minister die verantwoordelijk is voor de ‘voorbereiding’ van de ‘no deal’-Brexit waar premier Johnson op aanstuurt: ‘We didn’t vote to leave without a deal’. Dat is wat hij afgelopen maart nog beweerde in de rechtse sensatiekrant Daily Mail om er aan toe te voegen: “That wasn’t the message of the campaign I helped lead.”

De actie tegen de No Deal werd door tal van media opgepikt. Led By Donkeys, de naam is afgeleid van een beroemde spreuk over de soldaten die in de Eerste Wereldoorlog vochten, “leeuwen geleid door ezels”, een verwijzing naar de incompetente generaals die honderdduizenden militairen zinloos lieten sneuvelen.

De groep bestaat uit vier activisten die in december, toen Theresa May uitstel zocht van de stemming over haar Brexit-voorstel, besloten de bevolking te gaan laten zien hoe ze belazerd zijn. Ze doen dat aan de hand van citaten, tweets en slogans van conservatieve politici die nu precies het tegenovergestelde doen van wat ze eerder beloofden. Aanvankelijk voerde de groep  illegale plakacties uit maar al snel wendden ze zich tot crowdfunding om legaal reclameruimte te huren of andere middelen in te zetten, zoals een helikopter voor het in beeld brengen van een gigantisch spandoek tijdens een Brexit demonstratie. De groep kan op enorm veel steun rekenen voor hun ludieke protesten. The Guardian interviewde hen eerder dit jaar uitgebreid.

Enkele acties:

De Amerikaanse zender portretteerde het kwartet in juli:

Geef een reactie

Laatste reacties (44)