67

Megan Rapinoe imponeert met krachtige overwinningsspeech

Aanvoerder van het Amerikaanse voetbalteam Megan Rapinoe bracht een indrukwekkende toespraak ten gehore na afloop van de parade om het behaalde wereldkampioenschap te vieren. In de finale werden de Oranje Leeuwinnen verslagen.

Na de feestelijke parade in New York City nam Rapinoe het woord en na wat grappen en lofuitingen over haar teamgenoten, gooide ze het over een serieuzere boeg:

Dit is mijn opdracht voor iedereen. We moeten beter zijn. We moeten meer houden van. Minder haten. We moeten meer luisteren en minder praten. We moeten snappen dat dit ieders verantwoordelijkheid is. Van iedere persoon die hier is. Van iedere persoon die hier niet is. Van iedereen die hier niet wil zijn. Van iedereen die het er mee eens is en iedereen die het er niet mee eens is. Het is onze verantwoordelijkheid om van deze wereld een betere plek te maken.
Ik denk dat dit team ongelooflijk goed werd doet om die last op onze schouders te nemen en de positie die we hebben en het platform dat we hebben in deze wereld benutten. Ja, we beoefenen een sport. Ja, we voetballen. Ja, we zijn vrouwelijke sporters. Maar we zijn zoveel meer dan dat. Jij bent zoveel meer dan dat.

Het is al decennialang gebruikelijk voor Amerikaanse sportkampioenen om na de winst op de thee te gaan in het Witte Huis. Dat is onder de huidige Amerikaanse president veranderd, aangezien vrijwel niemand bij hem op bezoek wil komen. Het Amerikaanse voetbalteam is daar geen uitzondering op en het meest uitgesproken daarin is wellicht Megan Rapinoe. Al tijdens het toernooi liet ze weten niet naar het “fucking White House” te gaan zolang Donald Trump het daar voor het zeggen heeft. Het protest van Rapinoe is niet nieuw. Ze was de eerste niet-American Footballer die in navolging van Colin Kaepernick tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied knielde uit protest tegen de mishandeling en het doden van zwarte Amerikanen door politieagenten.

Eerder deze week werd Rapinoe tijdens een interview met CNN, nadat ze herhaalde dat zij en haar ploeg niet naar het Witte Huis gaan, gevraagd wat ze tegen Donald Trump zou zeggen. Haar antwoord daarop was:

Je hele beleid is er een van uitsluiting. Je sluit mij uit, je sluit mensen uit die op mij lijken, je sluit mensen van kleur uit, je sluit Amerikanen uit die misschien wel op je stemmen. Je gaat terug naar een tijdperk dat niet geweldig was voor iedereen – het was misschien geweldig zijn voor een paar mensen, en misschien is Amerika op dit moment ook geweldig voor een paar mensen, maar voor veel Amerikanen is het helemaal niet geweldig. Als leider van dit land heb je een ongelooflijke verantwoordelijkheid voor iedereen te zorgen en je zal het beter moeten doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)