Laatste update 11:56
46

Merijn Oudenampsen over waarom je moet durven dromen

De Figurant is een kersverse online talkshow gemaakt door mensen die – bijna – geen tv meer kijken. En als je de talkshow bekijkt weet je waarom want terwijl de tv sinds de opkomst van RTL Boulevard vooral schittert in het kleine denken en zucht naar trivialiteiten, willen de makers van De Figurant het hebben over de grote ideeën. Dat verhoudt zich als het lastige maar interessante ‘waartoe zijn wij hier op Aarde?’ tot het verslavende ‘welke bikini heeft Yolanthe nu weer aan?’. Voor het antwoord op de laatste vraag moet je bij RTL Boulevard zijn. Voor het zoeken naar het antwoord op de eerste vraag kun je terecht bij De Figurant.

De eerste gast is socioloog, politicoloog en Joop-opiniemaker Merijn Oudenampsen die wordt geïnterviewd over utopisch denken, het streven naar een ideale wereld. Een manier van denken die de afgelopen decennia nogal verketterd is. Merijn publiceerde ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van Utopia van Thomas Moore het boek ‘Ter verdediging van Utopia’ waarin hij onder meer afrekent met de opvatting dat het streven naar een utopische wereld naïef zou zijn. Op de van hem bekende uiterst rustige toon legt hij uit hoeveel er verloren is gegaan doordat we niet meer utopisch durven denken. Een verklaring voor die vrees is volgens hem dat tegenwoordig het ‘ik’ centraal staat en niet meer het collectief.

Oudenampsen wordt in deze eerste aflevering van De Figurant geïnterviewd door politiek filosoof Mathijs van de Sande. Hierboven een kort fragment, hieronder het hele gesprek.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)