94

Indrukwekkend pleidooi Merkel voor Europese samenwerking

Angela Merkel en Emmanuel Macron presenteerden maandag hun plannen voor een Europees wederopbouwfonds. De EU trekt daarbij 500 miljard euro uit voor de lidstaten en regio’s die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis.

Merkel houdt er rekening mee dat er veel kritiek zal komen op het voorstel. In een toelichting op de plannen hield de Duitse bondskanselier daarom een krachtig pleidooi voor meer Europese samenwerking, op de wijze waarop zij het patent lijkt te hebben: kalm, analytisch én bevlogen.

Ze wees erop dat de Europese Unie nog nooit voor zo’n zware uitdaging heeft gestaan als nu. “En op zo’n moment moet je je positie duidelijk benoemen. Dat is democratie. Dan moet je rekening houden met kritiek en andere visies op de wereld. Maar als je niet met een gedurfd voorstel komt, dan blijf je aan de zijlijn staan. En wij beiden zijn ervan overtuigd dat Europa gemeenschappelijk moet optreden. De natiestaat alleen heeft geen toekomst. Met Duitsland zal het op lange termijn alleen goed gaan als het met Europa goed gaat.”

Geef een reactie

Laatste reacties (94)