18

Met een ijsje kom je de supermarkt niet in, maar een geladen wapen is prima

Nieuwe anti-wapencampagne maakt pijnlijk duidelijk hoe absurd Amerika met wapenbezit omgaat

Wij kunnen ons er niets bij voorstellen, maar op veel plekken in Amerika is het gewoon toegestaan voor burgers om open en bloot met een geladen wapen de straat op te gaan. Of boodschappen te doen.

Door de discussie over veiligheid op straat en wapenbezit zijn er inmiddels steeds meer steeds meer winkelketens die hier een einde aan willen maken en het niet meer toestaan geladen wapen in het zicht de winkel mee in te nemen. Starbucks bijvoorbeeld, wil niet langer dat mensen hun wapen openlijk mee naar binnen nemen of met hun wapen in beeld op het terras gaan zitten. Maar de Amerikaanse supermarktketen Kroger heeft er niets op tegen.

Kroger is geen kleintje, de keten heeft een slordige 2.500 duizend filialen in 34 staten van het redelijk linkse Californië tot het conservatieve Alabama. En nu is het bedrijf opeens onderdeel van de discussie over wapenbezit.

De Amerikaanse actiegroep ‘Moms Demand Action‘ vindt het welletjes en is gestart met een confronterende campagne om aan te tonen hoe krom de regelgeving in Amerika kan uitpakken. Klanten die boodschappen doen in een Kroger supermarkt komen er niet in als ze een ijsje eten, geen bovenkleding dragen of een skateboard bij zich hebben. Maar met een geladen pistool in hun hand mogen ze gewoon hun boodschappen doen.

De foto’s uit de campagne tonen aan hoe onvoorstelbaar het is dat een skateboard als ‘een gevaar’ wordt gezien en een levensgevaarlijk wapen niet. Je vraagt je af in wat voor een wereld we leven als we dit soort onvoorstelbare regels accepteren.

Op de website van de campagne staan ook audioverslagen van een vrouw die met de supermarkt belt en vraagt of ze een hondje mee naar binnen mag nemen. Hierop antwoordt de supermarktmedewerker dat dat niet is toegestaan vanwege de veiligheid van de klanten. Op de vraag waarom een levensgevaarlijk geladen wapen dan wel mag, weet de medewerker niets te antwoorden.

Via social media roept Moms Demand Action nu zoveel mogelijk klanten op om geen boodschappen meer te doen bij Kroger tot ze dit kromme beleid hebben aangepast. Volgens de actiegroep is 64 % van de klanten van Kroger tegen het openlijke wapenbezit, maar of Kroger voor hun druk gaat zwichten is zeer de vraag. Vooralsnog zegt de supermarktketen niet tegen de wet in te handelen. En dat is ook zo, openlijk met een geladen wapen rondlopen is gewoon toegestaan op heel veel plekken in Amerika.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)