2

Michelin neemt Franse chef ster af om vliegen in soep

Ouderwetse en snobistische Michelinjury niet gecharmeerd van insectenmenu chef David Faure

In 2010 kreeg chef-kok David Faure na acht jaar zwoegen eindelijk zijn eerste Michelinster, om hem amper vier jaar later alweer te moeten inleveren. Nog geen jaar na de introductie van zijn ‘alternatieve menu’ in restaurant Aphrodite in Nice, met daarop onder meer wormen en krekels, was Faure weer sterrenchef af.


De chef-kok vertelt tegenover The Connexion dat toen zijn wilde plannen vleugels kregen, de negatieve reacties niet van de lucht waren:

Zodra we met de insecten begonnen kreeg ik tal van berichtjes van andere sterrenchefs waarin stond dat ik gek was, of dat ik mijn ster zou verliezen, maar ik hou er nu eenmaal van om nieuwe dingen te proberen. Toen we in 2007 met moleculair koken begonnen was dat ook ongebruikelijk en kregen we kritiek, maar nu heeft elke Franse chef wel een gerecht met moleculaire techieken op de kaart.

Bovendien gaat het Faure om meer dan alleen culinair willen vernieuwen:

“Het idee is om Europeanen te laten wennen aan het idee dat insecten eetbaar zijn. Iets wat ze in de rest van de wereld allang weten. Wij gebruiken de insecten nu op een provocerende manier – heel op het bord – om de discussie op gang te brengen. In de toekomst zullen we echter zien, bijvoorbeeld als de ruimte voor graanproductie in het gedrang komt, dat biscuits gemaakt worden met 30 procent insectenmeel, dat veel proteïnen en omega3 bevat, zonder dat we zien dat het erin zit.

Hoewel Faure baalt van de sterrenroof is hij niet van plan van zijn insectenpad af te wijken:

“Een ster kwijtraken is irritant op een persoonlijk vlak, je hebt er tenslotte je hele leven voor gewerkt, maar we hadden daarvoor al een reputatie opgebouwd. We zitten altijd bijna vol, dus ik denk niet dat het onze gasten veel kan schelen.

Lees ook op Joop: Red de wereld en bijt door dat vieze beestje heen

Geef een reactie

Laatste reacties (2)