13

‘Misschien gaat ze wel dood’

Kijk Nou: Kinderen zijn genadeloos over moderne modefoto's

De Spaanse kunstenares Yolanda Dominguez laat in haar nieuwste project ‘Niños vs. Moda’, oftewel kinderen versus de mode, achtjarigen naar moderne modefoto’s kijken. Uit de reacties blijkt dat de kinderen er weinig goeds in zien.


Het is al langer mode om modellen in modefoto’s in de meest onmogelijke poses op te voeren. Veel volwassenen zijn daar inmiddels aan gewend, maar op de kinderen komt het niet heel positief over. ‘Als ik haar zou tegenkomen, zou ik haar helpen en naar een dokter brengen’, zegt een jongen over een model in een van de foto’s. Een ander jongetje: ‘Misschien gaat ze wel dood’. Een andere foto lokt de reacties ‘Ik denk dat ze honger heeft’ en ‘Misschien is ze wel dronken’ uit.

Opvallend is dat de reacties op foto’s met mannelijke modellen heel anders zijn. ‘Het lijken wel superhelden’. Terwijl de kinderen een overduidelijke neiging vertonen om de ‘hulpeloze’ of ‘ongelukkige’ vrouwen te hulp te schieten, kijken ze op naar de mannelijke modellen. Daarmee kaart Dominguez de ongelijkheid tussen de seksen in de modewereld aan. 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)