5

Synagoge in Londen zamelt geld in om Syrische vluchtelingen op te vangen

Barmhartigheid, soms lijkt het de wereld uit te zijn, maar niets is minder waar. Neem nu de “Liberal Synagogue” in Streatham (Zuid-Londen). Daar hebben de leden van de synagoge besloten om niet met de armen over elkaar van een afstandje te kijken naar hoe de vluchtelingencrisis – die, laten we dat eens benadrukken, vooral een crisis is voor de vluchtelingen, niet voor de landen waarheen ze gaan – zich ontvouwt. De leden hebben besloten geld in te zamelen om Syrische vluchtelingen op te vangen. Een ruimte die voorheen gebruikt werd voor onderwijsdoeleinden zal worden verbouwd en omgetoverd tot een tweekamerappartement. Daar is nog wel 50.000 pond voor nodig, maar de leden van de synagoge zijn enthousiast en helpen aan alle kanten mee. Zo hebben twee architecten zich al vrijwillig gemeld om gratis te werken aan de verbouwing. Dat de vluchtelingen die gehuisvest zullen worden hoogstwaarschijnlijk islamitisch zijn, is geen probleem. Sterker nog, Alice Alphandry, initiator van het project benadrukt de gelijkenissen. Haar vader vluchtte in 1950 uit Egypte, haar familie weet wat het is om op de vlucht te moeten slaan. En zij niet alleen. Alphandry:

Binnen de joodse gemeenschap zijn er verschillende niveaus van religieuze naleving, maar zo velen hebben verhalen… Het zit zo: als we niet de kinderen van vluchtelingen zijn, zijn we wel de kleinkinderen van vluchtelingen. Het is zo’n groot deel van onze collectieve identiteit […] Het is heel belangrijk om te onthouden dat we het hier over mensen hebben. Er zijn meer dingen die ons binden dan ons verdelen. Het is heel makkelijk om religie en politiek door elkaar te halen, ik denk dat het belangrijk is om onze gemeenschappelijke menselijkheid te erkennen en om te helpen om zienswijzen iets uit te dagen. We hebben een goede relatie met onze lokale interreligieuze gemeenschappen.

Het project is gedoopt tot ‘Abrahams Tent Project’ en daarmee vernoemd naar de tent van Abraham die aan één zijde open was, waarmee vreemdelingen werden ontvangen, en zal officieel van start gaan op 25 februari. Dat is Shabbat Shekalim, de dag waarop joden de grote vlucht uit Egypte herdenken.

Het idee is ontstaan doordat de deelgemeente zich had voorgenomen om 20 gezinnen voor 2020 nog op te vangen. Het lukt de raad echter niet om voldoende verhuurders te vinden die bereid zijn vluchtelingen tegen een lager tarief dan dat van de markt, in te laten trekken. De huurprijzen zijn, zeker in Brixton, de afgelopen jaren gigantisch gestegen.

The Independent: The Jewish synagogue seeking to house Muslim refugees on its premises

cc-foto: premasagar

Geef een reactie

Laatste reacties (5)