69

Nederlandse kinderen bieden hun excuses aan voor terrorisme

Van superheld naar boefje, omdat het kind dat wordt aangepraat

Een kind dat superheld wil worden, gelooft binnen een mum van tijd dat het een boefje is. Filmmaker Abdelkarim El-Fassi, bekend van de #doyoucare-campagne waarin de aandacht werd gevraagd voor onrecht aangericht door Israel in Gaza, kaart het effect aan van de wijze waarop het terrorismedebat op dit moment wordt gevoerd.

Wanneer groepen en individuen regelmatig in verband worden gebracht met verschrikkelijke zaken waar ze zelf geen vat op hebben, heet dit ‘guilty by association’.

Filmmaker Abdelkarim El-Fassi:

Ik heb me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld bij het regisseren van een video. Jazeker, dit is totaal onethisch en pedagogisch onverantwoord. En toch passen we dit al jaren toe op macroniveau en praten we bevolkingsgroepen al jaren een collectief schuldgevoel aan. Dit moet stoppen, anders ettert het generaties door. Ik wil niet dat mijn neefje Hamza, die ook in het filmpje te zien is, zich moet verantwoorden voor zaken waar hij niets aan kan doen. Hij is inmiddels een derde generatie Nederlandse-Marokkaan. Er is geen enkele rechtvaardiging om hem anders te behandelen dan zijn autochtone leeftijdsgenoten.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)