10

Nederlandse site werpt penissen in de strijd tegen Google-censuur

Het is bepaald geen lullig initiatief. Do Not Draw a Penis is een interactieve site die bezoekers uitnodigt om een tekening te maken maar dat moet dan vooral geen penis zijn. De internetbevolking kennende is dat dan wat de meeste mensen juist gaan doen. En dat is ook de bedoeling van de site die is bedacht door de Amsterdamse studio Moniker. Iedere penis die er getekend wordt, wordt meteen door een robotje met zachte vrouwenstem gewist.

Do Not Draw a Penis is een mild protest tegen het beleid van projecten als Quick, Draw! van Google, die bezoekers van alles laat tekenen om zo AI-software te trainen in het herkennen van patroon: bomen, auto’s, vliegtuigen, handen, etcetera. Bezoekers tekenen natuurlijk ook penissen maar die gegevens worden door Google verwijderd. Kunstmatige intelligentie wordt zo preuts gemaakt en censuur geautomatiseerd. Moniker heeft daarom via de Amazon service Mechanical Turk, waar gebruikers tegen betaling diensten leveren, 15.000 tekeningen laten maken om de eigen patroonherkenningssoftware te trainen. Die software leert zichzelf nu wel de herkenning van getekende pikken aan.

Moniker stelt dat de Google-censuur een voorbeeld is van hoe grote techbedrijven hun morele standaarden opleggen aan de wereld. Wie het initiatief wil steunen kan een handdoek aanschaffen met 5000 getekende penissen. Het bedrijf kreeg overigens 50.000 dollar toegekend van de Mozilla Foundation voor realisering van het project.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)