Laatste update 17 februari 2020, 14:45
63

Nederlandse wapenfanatici krijgen Israëlische paramilitaire training

Update: Kamerlid Marcouch stelt Kamervragen ... Politie is ongerust: wetgeving omzeild met oefeningen in Polen

De Israel Tactical School Holland geeft wapen- en gevechtstrainingen in het Poolse Poznan. Deelnemers kunnen er op los schieten met Ak47’s in onder meer een Arabisch ogen dorp. De politie is verontrust over de trainingen.


De Israël Tactical School Holland is onderdeel van een internationale organisatie, opgezet door Israëlische ex-militairen, die (anti-)terreuracties naspeelt en burgers in militaire operaties traint. In Nederland gebeurt dat met zogeheten airsoft-wapens (zie videos onder). De organisatie omzeilt het Nederlandse verbod op vuurwapens en paramilitaire trainingen door uit te wijken naar Polen. Ook worden er door Israel Tactical School schietcursussen met vuurwapens gegeven op Malta.

De training in Polen verzocht door M. R., de man achter Israël Tactical School Holland die zelf een radicale christen is, eerder werkzaam was bij de evangelische provider Solcon, volgens zijn LinkedIn-profiel een paramilitaire opleiding volgde in Israël en op Facebook ultraconservatieve media en het creationisme (de christelijke actie tegen de evolutiewetenschap) promoot.

Het AD meldt dat onderdeel van de training een aanval op een Arabisch dorp is. R. weerspreekt dat op de Facebook-pagina van de Israel Tactical School Holland. Volgens hem is er geen sprake van dat in de training gerefereerd wordt aan een ‘Arabisch dorp’ en nemen ook moslims deel aan de paramilitaire trainingen. In reacties vragen bezoekers zich af waarom het oefendorp dan zo ‘arabisch’ oogt. De opschriften op de gebouwen zijn ook in het Arabisch.

Een woordvoerder van de politie uit in het AD zorgen:

Het lijkt erop dat dit een manier is om je aan de wet te onttrekken. Zeker in deze tijd, met een hogere terreurdreiging, houden we dit nauwlettend in de gaten. We twijfelen aan het werkelijke doel achter deze cursus.

Update 22:40:
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft de minister van Veiligheid en Justitie vragen gesteld over de kwestie. Het parlementslid wil onder meer weten of het bedrijf dat de trainingen geeft zich schuldig maakt aan strafbare feiten, de deelnemers vervolgd kunnen worden wegens ‘trainen voor terrorisme’ en schietverenigingen die de trainingen aanbieden hun vergunning kunnen kwijtraken.

Deelt u de mening dat burgers die willen leren schieten om zichzelf te kunnen verdedigen totaal op het verkeerde spoor zitten? Zo ja, wat kunt u doen om dit te voorkomen? Zo nee, waarom niet?

Geef een reactie

Laatste reacties (63)