27

Nederlandse zakenman koopt kasteel, vergeet vrouw te raadplegen

Eigenaar raakt monumentaal gebouw met landgoed niet kwijt: 'Mijn vrouw wil hier niet wonen'

De welgestelde Toon van Hout raakte in 2002 in één klap verliefd op het in vervallen staat verkerende kasteel Vroenhoven in het Belgische Kortenaken. Zonder zijn vrouw te raadplegen kocht hij het pand en liet het voor miljoenen restaureren. Nu het af is heeft hij een probleem: zijn vrouw wil er niet wonen en hij raakt zijn kapitale bezit aan de straatstenen niet kwijt.

Van Hout is een verwoed verzamelaar van kunst en antiek en zag het helemaal voor zich. Na zorgvuldige restauratie zou hij er samen met zijn vrouw gaan wonen. Hij vergat haar alleen vooraf te vragen hoe zij daar over dacht. Later bleek dat ze helemaal geen trek heeft in het afgelegen Kortenaken te gaan wonen. Van Hout zag zijn droom in rook opgaan.

Het Laatste Nieuws brengt het drama:

De eigenaar komt af en toe nog een weekendje naar zijn kasteel. Een conciërge en een klusjesman houden het indrukwekkende domein van 72 hectare en het gebouw zelf op orde. Zo verkommert het pand niet en blijft het zijn waarde houden. Alhoewel. De vraagprijs was aanvankelijk 10 miljoen euro. “Dat is intussen vijf jaar geleden”, vertelt Toon Van Hout. “Er kwamen wel enkele geïnteresseerden langs, maar je weet nooit of ze wel echt interesse hebben of dat ze alleen maar nieuwsgierig zijn. Een serieus bod is er nog niet gekomen. De prijs is gezakt naar 6,8 miljoen euro.

Bij het kasteel hoort een landgoed van 72 hectare domein, oftewel vijf procent van het grondgebied van de gemeente Kortenaken.

Het uit 1750 stammende gebouw telt 11 slaapkamers. Verder is er volgens de makelaar die het pand probeert te slijten aanwezig:

een professioneel uitgeruste bar, grote leefkeuken in Clive Christian-stijl, een ruime monumentale entree met daarnaast grote living, vanzelfsprekend voorzien van open haard met massief marmeren zuilen, een salonkamer met open haard en een ruim klassiek kantoor. Op de eerste verdieping bevinden zich zes grote slaapkamers, verdeeld over twee ‘mastersuites’, twee gastenslaapkamers en twee dienstslaapkamers. Verder verdeeld over het kasteel: negen luxe badkamers. De bovenste verdieping is een zolderverdieping, deed vroeger dienst als personeelsverblijf en is nu opgedeeld in vrij opvulbare ruimten. Verder bevinden zich op deze verdieping aan weerszijde van het kasteel nog twee grote slaapkamers en een sport- en fitness ruimte. Onder het kasteel bevindt zich een grote ‘gewelfde’ wijnkelder.

Woningruil is ook een optie overigens. 

Geef een reactie

Laatste reacties (27)