16

Neo-nazi’s beetgenomen met eigen herdenkingsmars

Een fantastische truc van een klein dorp met een groot idee … Neo-nazi's halen zonder te weten geld op voor anti-nazi fonds 

In het kleine Duitse dorp Wunsiedel weten ze hoe je moet afrekenen met vervelende tradities. Als je last hebt van neo-nazi’s kun je beter een positieve list verzinnen om ze je dorp uit te krijgen. Ieder jaar op 15 november lopen neo-nazi’s door het dorp ter nagedachtenis van Rudolf Hess. Hij was de plaatsvervanger van Adolf Hitler van 1933 tot 1941 en werd in het dorpje begraven. Hoewel zijn overblijfselen in 2011 al werden opgegraven en zijn graf is vernield, heeft het dorp nog steeds last van de jaarlijkse traditie. Wat doe je dan?


Bewoners hebben een hekel aan de herdenkingsmars, maar boekten nooit succes met protesten. De ondernemers van het dorp bedachten daarom dit jaar iets nieuws. Allemaal sponsorde ze de loop met 10 euro, stonden met aanmoedigende spandoeken langs de weg en een boer had zelfs een bananenkraam ingericht om ze wat extra energie toe te stoppen. Eenmaal over de finish kwamen de lopers erachter waarom de bewoners deze keer zo lief waren geweest. De 10.000 euro die uiteindelijk was ingezameld, ging niet naar hun, maar naar de anti-nazi organisatie EXIT-Deutschland. Deze stichting helpt mensen uit een neo-nazi groepering te stappen.

Of de bewoners nu voor goed af zijn van de naweeën van Hess is niet met zekerheid te zeggen. “Waarschijnlijk niet”, denkt Fabian Wichmann, onderzoeker bij EXIT-Deutschland. “De geschiedenis van het dorp is te belangrijk voor ze, maar we hebben er nu in ieder geval iets positiefs mee gewonnen.”

The independent: German town tricks neo-nazi’s into raising money for an antinazi charity

Geef een reactie

Laatste reacties (16)