2

Nieuw: Op vakantie naar een vluchtelingenkamp

Nederlanders doen het ... Marathon lopen in de Sahara en gelijk een blik werpen op de ellende 

Nederlandse lopers die zich hebben ingeschreven voor een marathon door de Sahara zijn als toeristen naar een vluchtelingenkamp gebracht. Doel is het lot van de vluchtelingen onder ogen te brengen maar de verzetsbeweging Polisario wil zo ook sympathie kweken voor de gewapende strijd.


In een reportage is te zien hoe buitenlandse bezoekers, waaronder Nederlanders, in een vluchtelingenkamp in Algerije worden behandeld als toeristen. De vluchtelingen zijn afkomstig uit Westelijk Sahara, een gebied dat al tientallen jaren is bezet door Marokko. De reizigers zijn afgekomen op de SaharaMarathon, die wordt geadverteerd als de warmste marathon ter wereld. 

Joop achterhaalde dat de Nederlandse deelnemers afkomstig zijn uit Friesland. Een van hen liep eerder al in Nepal de hoogste marathon. In de reportage zegt een van de Nederlanders niet van tevoren op de hoogte te zijn geweest van de connectie met de vluchtelingenkampen maar dat wordt weersproken in een interview met het Friesch Dagblad. Anneke Wester uit Spannum zegt cadeautjes mee te zullen nemen voor de tentbewoners.

Volgens de bewoners van het kamp moeten dergelijke activiteiten sympathie kweken voor de zaak van Polisario. De verzetsbeweging heeft een wapenstilstand afgekondigd en onderhandelt met de Marokkaanse regering maar volgens de geïnterviewden is hervatting van de oorlog onvermijdelijk.

Aan het loopevenement namen volgens de sportzender ESPN zo’n 400 mensen deel. De opnames dateren uit 2012 maar de reportage is pas deze week uitgebracht. De nieuwe editie van de marathon die dit jaar op 25 februari gehouden zou worden is afgelast vanwege de – geheel andere – oorlog die in Mali en omliggende gebieden is uitgebroken. De veiligheidsrisico’s zijn daardoor voor de lopers te groot.

The Sahara Marathon: Adventure racing meets human rights

foto: SaharaMarathon 

Geef een reactie

Laatste reacties (2)