35

Nieuw vak op middelbare school: de toekomst

Dat we veel kunnen leren uit de geschiedenis rechtvaardigt natuurlijk al een tijdje het bestaan van een schoolvak met die naam. Op het Maartenscollege in het Groningse Haren vindt men dat er echter niet alleen moet worden teruggekeken, maar dat een blik vooruit ook geen kwaad kan. Om die reden begint de school met het nieuwe vak ‘toekomst.’ Dit meldt RTV Noord. Een leraar van de school, Willem Nanning, zegt hierover:

Doel is leerlingen klaarstomen voor de snel en continu veranderende maatschappij. In het vak leren ze daarom éénentwintigste-eeuwse vaardigheden. Dat zijn vaardigheden als creativiteit, probleemoplossend vermogen en flexibiliteit.

De school is van mening dat de huidige maatschappij een nieuwe aanpak verdient, omdat veel beroepen zullen verdwijnen. “Je moet leerlingen bedienen op de nieuwe skills die ze nodig hebben,” zegt Nanning tegen RTV Noord. Het vak ‘toekomst’ staat ten dienste van de overige vakken. “Tot nu toe is het onderwijs gericht geweest op de oplossing die door de docent of door de methode werd aangedragen. Als ze het zelf moeten uitzoeken ontstaat er een diversiteit in uitwerkingen en resultaten.”

Geef een reactie

Laatste reacties (35)