1

Nieuwe app helpt artsen met lastige diagnoses

Instagram voor artsen: Figure 1 is een app waarmee artsen foto's van aandoeningen kunnen delen met vakgenoten

Het is een bekend verschijnsel in ziekenhuizen, artsen die overleg plegen over een aandoening bij een patiënt die weinig voorkomt of wellicht nieuw voor hen is. Het is voor een dokter – ook maar een mens – namelijk onmogelijk om alles te weten van elke ziekte die er bestaat. Maar de kennis van collega’s is niet altijd binnen handbereik. Bijvoorbeeld als je alleen de nachtdienst draait of wanneer je collega’s te druk zijn.

Precies voor die situatie ontwikkelde Josh Landy, een internist uit Toronto, de app Figure 1. Artsen die een medisch verschijnsel tegenkomen waarvan ze niet (zeker) weten wat het is, kunnen daarvan een foto maken met een korte – uiteraard geanonimiseerde beschrijving – en krijgen meteen feedback van vakgenoten. Landy ontwikkelde de app toen uit zijn onderzoek bleek dat 13 procent van zijn collega’s reeds gebruik maakten van hun smartphones om bij elkaar navraag te doen:

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je om 4 uur ’s ochtends iets ziet dat je vebaast. Iets wat een klassiek geval kan zijn van iets wat jij niet kent, maar je komt het tegen wanneer er niemand anders in de buurt is. Het idee was dat er daarom een betere manier moest zijn om te kunnen communiceren.

De app heeft in een jaar tijd al meer dan 115.000 gebruikers verzameld, voornamelijk jonge artsen. Niet alle gebruikers zijn dokter. Ongeveer een derde van de abbonnees zijn niet-medisch geschoold. Artsen zijn wel de enige gebruikers die commentaar mogen leveren op de foto’s.

cc-foto: NEC

Geef een reactie

Laatste reactie