16

Noord-Ierland verbergt crisis voor G8-leiders met nepwinkels

Lege etalages beplakt met decorfoto's van florerende zaken ... Billboards met schitterende natuur verhullen leegstand

Het gebied rond het Noordierse stadje Enniskillen is hard getroffen door de crisis en de harde bezuinigingsmaatregelen van David Cameron. Volgens sommigen zijn delen veranderd in spookplaatsen omdat de bewoners wegtrekken en de winkels en café’s zijn gesloten. De regeringsleiders die deze maand in een nabijgelegen resort een G8-top houden, mogen dat echter niet te weten komen.

Het gebied heeft gekozen voor een Hollywood-aanpak om de regio om te toveren tot een welvarend landsdeel. Decors moeten de misère verhullen. Lege winkelruiten zijn beplakt met foto’s van florerende zaken. Een winkel die al meer dan een jaar leeg staat ziet er nu uit als een aantrekkelijke slagerij. Op de gesloten deur is een foto geplakt van een deur die openstaat zodat het lijkt of je de winkel in kijkt. Een pand is gecamoufleerd tot een restaurant dat vol met gasten zitten. Een al een jaar gesloten voormalige drogisterij is omgetoverd tot goedlopende kantoorboekhandel.

De beelden zijn in het voorbijgaan niet van echt te onderscheiden. Leegstaande bedrijfsgebouwen zijn opgevrolijkt met grote billboards die prachtfoto’s van de natuur tonen. In totaal zijn er 150 winkels en bedrijfspanden onder handen genomen. Met de face-lift is 350.000 euro gemoeid. Dat is wel een lichtpuntje: de plaatselijke schilder- en aannemersbedrijven doen goede zaken.

De Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Canadese premier Stephen Harper, de Russische president Vladimir Poetin, de Italiaanse premier Enrico Letta en de Japanse premier Shinzō Abe verblijven van 17 tot 18 juni in het 5-sterren Lough Erne Resort.

Bronnen: Irish Times (meer foto’s) en BBC

cc-foto: DUP, politici vieren de start van de metamorfose / Julian Fowler / Guillaume P. Boppe

Geef een reactie

Laatste reacties (16)