39

Noorwegen heeft de eerste militaire elite-eenheid alleen voor vrouwen

In veel landen mogen vrouwen nog niet meevechten in de frontlinie, maar in Noorwegen bestaan al sinds 2014 de zogenaamde Jegertroppen of ‘Jagers Troepen’. Dit is de eerste vrouwelijke militaire elite-eenheid ter wereld.

De eenheid werd geformeerd nadat er een behoefte werd gesignaleerd voor vrouwelijke soldaten aan het front – voornamelijk op plekken als Afghanistan waar het voor mannen op sommige plekken moeilijk is om met vrouwen te communiceren. Het feit dat er niet of nauwelijks vrouwen deelnamen aan de speciale eenheden had daarom een negatief effect op missies.

In Noorwegen kunnen vrouwen al sinds 1980 alle militaire rollen vervullen. In 2016 werd ook de vrouwelijke dienstplicht ingevuld, als eerste land binnen de NAVO. Maar vooral de introductie van de Jegertroppen zorgde voor meer aanzien voor Noorse vrouwelijke militairen.

De vrouwen dragen dezelfde hoeveelheid gewicht in hun rugzakken als hun mannelijke collega’s, en vervullen vergelijkbare taken. Onder andere parachutespringen, skiën over de Arctische toendra, overleven in de wildernis en gevechtstraining. Om in aanmerking te komen voor de selectie van de Jegertroppen moeten vrouwen binnen 52 minuten vier mijl kunnen rennen met militaire bepakking van bijna dertig kilo.

Bevelhebbers van de vrouwelijke eenheid zijn erg over de resultaten te spreken. Bij een recente oefening schoot een van de vrouwen beter dan een aantal van de mannen van het Noorse elite peloton. Daarnaast heerst er een sterkere solidariteit tussen de vrouwen van de eenheid dan bij veel van de mannelijke equivalenten. ‘De mannen zien hoe de vrouwen elkaar helpen, dus nu doen de mannen dat ook veel beter’ aldus Kapitein Ole Vidar, leider van het trainingsprogramma.

Ondanks dat er wat scepsis heerste bij de aanvang van het programma, is het inmiddels volgens Vidar een ongelofelijk succes. In het eerste jaar waren er meer dan 300 aanmeldingen van vrouwen die mee wilden doen, waardoor de deelname eisen nu nog veel hoger liggen. En de vrouwen zijn nog beter voorbereid dan voorheen, volgens Vidar.

NBC News: Inside the World’s First All-Female Special Forces Unit: Norway’s Jegertroppen

Bekijk hier een documentaire over de Jegertroppen:

Geef een reactie

Laatste reacties (39)