Laatste update 20:26
44

Nieuwe oliecrisis dichterbij dan gedacht (en dat komt door de elektrische auto)

De olieindustrie heeft zijn kop in het zand en zou hem daar snel uit moeten halen door te stoppen met investeren in olie. Peakoil is dichterbij dan we denken en als het eenmaal zover is, staat de olieproducenten een oliecrisis te wachten die ze waarschijnlijk nooit meer te boven komen. En de elektrische auto zou wel eens heel goed het dominosteentje kunnen worden dat die crisis triggert.

Peak oil is het moment waarop de wereldwijde olieproductie zijn maximale hoogte bereikt. De olie is daarna nog niet op, maar de productie wordt vanaf dat moment steeds lager en het kost steeds meer energie om het te maken dan dat het oplevert. Als het aan de voorstanders van duurzame economie ligt, stoppen de olieproducenten met investeren in olie en stappen ze over op zon en wind. Maar de oliemaatschappijen zelf beweren dat het allemaal wel meevalt en dat olie nog dominerend zal zijn tot 2100 en daarna.

De Amerikaanse site Bloomberg heeft daar nu een scherpe tegenreactie op in de vorm van een korte infographic film. De makers van de video ’De peakolie mythe en de opmars van de elektrische auto’ analyseerden bestaande gegevens over de olieproductie en rekenden uit wat er met de vraag naar olie gaat gebeuren als de elektrische auto écht aanslaat de komende jaren.

Op dit moment zijn er ongeveer een miljard auto’s op de wereld. Volgens de OPEC zal slechts één procent van alle auto’s in 2040 een stekker hebben. Maar daar zou de OPEC ze wel eens goed fout kunnen zitten. In 2020 zijn elektrische auto’s sneller, goedkoper en veel makkelijker in gebruik dan benzineauto’s. En in tegenstelling tot de OPEC, verwachten de productenen van elektrische auto’s in de nabije toekomst nog veel meer elektrische auto’s met een stekker te verkopen. Wat als mensen daardoor geen olie meer afnemen? Volgens de berekeningen in het filmpje is het duidelijk: als de cijfers kloppen is peak oil dichterbij dan we denken en kan het binnen tien jaar zover zijn.

De video is de eerste in de reeks webfilms ‘Sooner Than You Think’, die woensdag van start is gegaan. In iedere nieuwe aflevering onderzoeken de makers de grootste veranderingen die de wereld te wachten staat.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (44)