1

Omstreden stemwijzer blijkt van mysterieuze stichting

Allochtonenwijzer geeft idiote adviezen ... Oprichter: Komt door 'allochtoonse manier van werken'

AT5 meldde dat er nu ook een Allochtonenwijzer is, een stemwijzer speciaal gericht op etnische groepen. Al snel bleek er van alles mis mee en verwijderde de stadszender het nieuws weer. Maar wie zit er achter die wijzer?

AT5 schreef in een inmiddels verwijderd artikel:

De Stichting Allochtonen Nederland heeft vandaag een stemwijzer speciaal voor allochtonen gelanceerd. De website beperkt zich tot de drie steden met de grootste populatie allochtone kiezers. 

Aan de hand van tien stellingen kunnen allochtonen uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam stemadvies krijgen op www.allochtonenwijzer.nl. De stellingen zijn speciaal voor allochtone kiezers geformuleerd. 

‘Vage stellingen zoals als “investeren in economie” zal men niet snel aantreffen op onze website. Wij vertalen de verkiezingsprogramma’s in een paar voor allochtonen begrijpelijke stellingen.’ Aldus organisator Stichting Allochtonen Nederland.

Omroep West nam het persbericht ook klakkeloos over. Maar wie de stemwijzer invult wordt al snel duidelijk dat er iets niet klopt. Zo krijgen Rotterdammers rustig een stemadvies voor de PVV terwijl die partij helemaal niet meedoet in de Maasstad. En wie tegen alle doelen van de PvdA in gaat krijgt het advies PvdA te stemmen. Veel wijzer word je er dus niet van.

Wie is die Stichting Allochtonen eigenlijk? In een officieel stuk uit 2011 aan het ministerie van Economische Zaken werpt de stichting zich op als belangenbehartiger van ‘circa 3 miljoen inwoners van Nederland’. Het betreft een reactie op de plannen voor de frequentieveiling onder mobiele providers. In het stuk stelt de Stichting Allochtonen dat allochtonen systematisch geweerd worden door mobiele providers.

Stichting Allochtonen Nederland heeft de afgelopen jaren geconstateerd dat telecombedrijven, sinds de concurrentie is afgenomen, allochtonen weren uit hun distributienetwerk. Net als werknemers geven de telecombedrijven de voorkeur aan “gezonde blanke mannen”. Door een leger van advocaten hebben telecombedrijven de afgelopen jaren hun distributienetwerk met succes gezuiverd van allochtonen.

Een nogal opmerkelijke constatering. Nog opvallender is de eis dat KPN niet aan de veiling mag deelnemen omdat het bedrijf een ‘discriminerend beleid’ zou hebben. 

De voorzitter van de in 2011 opgerichte stichting is de Hagenaar Weizi Zhou. Zijn naam dook eerder deze maand op bij een rel rond zijn broer Atom Zhou, de nummer 39 op de lijst van het CDA in de Hofstad. In een brief aan de media, die afkomstig zou zijn van de vader van het duo, wordt Atom beschuldigd van de meest ernstige zaken zoals banden met de maffia. De ‘vader’ beweert verder:

Op het internet heb ik gelezen dat Atom Zhou zich uitgeeft als een succesvolle ondernemer en onder andere als de oprichter en bedenker van de telecomketen GSM-Shop. Dat is niet waar en slechts een van de leugens die hij verspreidt. De werkelijke bedenker en oprichter van GSMS-Shop is niet Atom Zhou, maar zijn jongere broertje Weizi Zhou. Weizi heeft het plan in 1998 bedacht uitgewerkt. Hij is het bedrijf begonnen als een webshop die telefoons en abonnementen op het internet verkocht. Hij bouwde de website zelf en bracht de pakketten op zijn fiets naar het postkantoor. Later heeft hij zijn broer Atom Zhou bij betrokken. Ook al werkten ze samen, mijn zoon Weizi Zhou bleef alle werk doen en Atom Zhou deed bijna niets.

In een reactie stelde CDA-lijsttrekker Karsten Klein zich achter Atom op: 

Onze conclusie is dat het een zakelijk geschil betreft tussen twee broers in een familiebedrijf. Dat is al snel een familieruzie en wat ons betreft een privékwestie.

Weizi Zhou blijkt in 2001 samen met zijn broer gedaagd te zijn in een zaak wegens domeinkaping. De rechter oordeelde dat Zhou de domeinnaam vodafone.nl moest afstaan aan de provider. Volgens Zhou had hij amper iets met die kwestie te maken en was het de schuld van zijn broer dat hij er bij betrokken raakte.

Update 15:50
Tegenover Joop verklaart Zhou dat de site Allochtonenwijzer in zijn ogen ‘technisch functioneert’. Dat de adviezen niet kloppen wijt hij aan een ‘allochtoonse manier van werken’: “Bij Nederlanders moet eerst alles kloppen, allochtonen starten gewoon en passen dan aan wat nodig is.”

Geef een reactie

Laatste reactie