7

Ontlezing? Laat Ronnie Flex het Dagboek van Anne Frank voorlezen!

De Raad voor Cultuur luidde onlangs de noodklok: er is sprake van een ontlezing onder jongeren. Oftewel: de jeugd van tegenwoordig (tot 34 jaar) zou helemaal geen zin meer hebben om nog een boek op te pakken. Iets om ons serieus zorgen om te maken, aldus de Raad die oproept tot actie om het tij te keren. Daarin is volgens de Raad een grote rol weggelegd voor de boekensector zelf, immers:

Het is onaanvaardbaar dat een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking zich niet kan herkennen in de literaire producten die er in het eigen taalgebied worden gemaakt.

Dat is iets waar ook CPNB-directeur Eveline Aendekerk zich kan vinden. Zij liet onlangs nog aan de Volkskrant weten:

Een schrijver, leraar of ouder kan wel roepen dat jongeren weer meer moeten gaan lezen, maar uiteindelijk nemen jongeren dingen vooral aan van degenen die ze bewonderen en tegen wie ze opkijken. Als die een persoonlijk verhaal vertellen over wat een boek met hen doet, inspireert en motiveert dat anderen tot ‘die ervaring wil ook’

Druktemaker Massih Hutak vraagt zich in De Nieuws BV op Radio 1 af hoe je ontlezing überhaupt meet. En hoezo is het eigenlijk slecht als er minder wordt gelezen door jongeren? ‘Begrijp me niet verkeerd, ik vind lezen ook de mooiste manier om verhalen tot je te nemen. Maar daarmee sluit ik andere manieren niet uit.’ Series of films kijken bijvoorbeeld, zegt Hutak. Of muziek luisteren.

Is er wellicht sprake van een generatiekloof? Is het een kwestie van ‘superieure volwassenen die de jeugd wel even opleggen hoe ze moeten lezen’? Misschien is het tijd om Ronnie Flex het Dagboek van Anne Frank of Alleen op de wereld te laten voorlezen. Wellicht dat we zo de jeugd weer aan de mooie verhalen krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)