Laatste update 12:54
1

Amsterdammers stellen zieke burgemeester gerust in ontroerende film

Bekende en minder bekende Amsterdammers steken hun ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan een hart onder de riem met een ontroerend filmpje. In de twee minuten durende video beloven zij goed voor de stad te zullen zorgen.

Vier maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat Van der Laan ziek is. In een openhartige brief schreef de Amsterdamse burgemeester aan alle inwoners van de stad dat hij uitgezaaide longkanker heeft en de diagnose niet rooskleurig is. Ondertussen blijft Van der Laan wel doorwerken. In februari zei Van der Laan nog tegen stadsomroep AT5 dat ook wanneer hij in het ziekenhuis ligt, hij zich volledig met Amsterdam bezighoudt.

De brief die Van der Laan schreef inspireerde Fem Verbeek, researcher voor documentaires, contact te zoeken met productiehuis Wefilm. Samen maakten zij de film ‘Amsterdam belooft’:

Verbeek: ‘Van der Laan maakte de stad deelgenoot van zijn ziekte, hij wond er geen doekjes om – heel erg in de lijn van zijn manier van politiek bedrijven. Hij gaat dóór, ook al moet het soms zwaar zijn. Dat vind ik heel inspirerend. Ik wilde dat gevoel vatten in een korte film.’

Conceptontwikkelaar Ruben Cusell van Wefilm benadrukt dat de film géén bedankje is:

Dankjewel’ heeft de zweem van een afscheid. We willen nadrukkelijk geen afscheid nemen, maar een steun in de rug geven.

In de video, die geregisseerd werd door Cláudio de Oliveira Marques, zien we onder andere bekende Amsterdammers Matthijs van Nieuwkerk, Ajacied Abdelhak Nouri en Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits. Maar ook buiten de hoofdstad minder bekende gezichten als die van oudijzergrutter Bob de Kater en de dakloze dichter Hilmano van Velzen.

Verbeek:

Met alleen maar BN’ers hadden we niet de film gemaakt die Van der Laan mooi zou vinden, denk ik. We zijn heel dichtbij gebleven bij wat wij denken dat hij belangrijk en waardevol vindt. De bekenden in de film zijn stuk voor stuk Amsterdamse cultuurdragers.

Volgens regisseur De Oliveira Marques laat de film ook duidelijk zien hoe geliefd Van der Laan is in de hoofdstad:

De film laat zien dat wat hij heeft gedaan voor de stad niet het ene oor in en het andere oor uit is gegaan. Wat ons betreft een voorbeeld voor andere politici. Ik denk dat de stad van hem heeft geleerd. Laten we hopen dat we dat nog een poosje mogen blijven doen.

In februari van dit jaar eerder het Almeers-Amsterdamse kunstenaarscollectief Kamp Seedorf de burgemeester met een kunstwerk bij de ingang van het metrostation op de Amsterdamse Wibautstraat. Het levensgrote portret was bij wijze van uitzondering goedgekeurd door het GVB, maar werd desondanks een maand later toch verwijderd door een overijverige medewerker die niet van de afspraak op de hoogte was. Het kunstwerk, ‘Damsko strijder’ genaamd, is nu evengoed genomineerd voor de Dutch Street Art Awards.

Kamp Seedorf
‘Damsko Strijder’, © Kamp Seedorf

Bron: Parool

Geef een reactie

Laatste reactie