15

Ook zo moe van de ALS Ice Bucket Challenge?

Bekijk dan deze video

ALS is een vreselijke neurologische ziekte. Door de aandoening van het zenuwstelsel, verliezen patiënten in eerste instantie hun kracht. De motorische zenuwcellen sterven af, waardoor de patiënt verlamd raakt en uiteindelijk sterft door verlamming van de ademhalingsspieren. Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar de ziekte, maar de oorzaak blijft tot op heden onbekend. Bij wie de diagnose ALS wordt geconstateerd heeft vaak nog maar tussen de twee en vier jaar te leven.


Om aandacht te vragen voor deze ziekte, is de Ice Bucket Challenge gestart. De regels zijn simpel: je gooit een bak ijswater over jezelf heen en filmt dit. Daarna doneer je 10 dollar aan de Stichting ALS en daag je drie anderen uit hetzelfde te doen. Wie weigert een bak ijswater over zichzelf heen te gieten, moet 100 dollar aan de Stichting doneren.

Op de actie is ontzettend veel kritiek gekomen. Zo vindt men dat de actie vooral draait om het oppoetsen van het eigen imago van veelal bekende mensen. Ook wordt de actie bekritiseerd vanwege het tekort aan schoon drinkwater wereldwijd: zo’n emmer ijswater is verspilling. Maar wie de bovenstaande video – in zijn geheel – bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat de ziekte heel erg naar is en dat elk beetje extra aandacht, meer dan nodig is.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)