Laatste update 13 januari 2017, 09:59
14

Op kamerplantsafari door belastingparadijs Nederland

Kunstenares Tinkebell en financieel journalist Arno Wellens brengen in bovenstaande video een bezoekje aan het belastingparadijs dat de Zuidas heet. Ze ontmoeten er de eenzame kamerplanten in de lege kantoren van de beruchte brievenbusfirma’s, waar Nederland alles vanaf weet, maar niet tegen optreedt. Zolang bedrijven een kantoortje huren in Nederland met een koffiezetapparaat, een kamerplant en een actief telefoonnummer werkt de fiscus graag mee aan belastingontduiking elders. Wellens:

“Nederland heeft een BNP van 700 miljard euro, maar het geld dat door Nederland heengaat is het dertienvoudige daarvan. Het overgrote deel van het geld dat door Nederland stroomt is ‘fake’. Het is geld dat hier even geparkeerd moet worden zodat gezegd kan worden dat het van een Nederlands bedrijf is.”

In het filmpje legt Wellens uit dat Nederland niet alleen medeplichtig is aan belastingontduiking door malafide zakenlui en corrupte politici, maar er zelfs actief aan verdient. Zo legde Nederland een Russische zakenman een boete op voor het omkopen van Oezbeekse politici. De zakenman kreeg zo voor een schijntje alle telecomrechten van Oezbekistan in handen, maar van de inkomsten – of de boete – ziet het land geen cent terug.

Cc-foto: de Zuidas in Amsterdam, door Udo Geisler

Geef een reactie

Laatste reacties (14)