2

Orkest betovert plein tijdens Nuit Debout in Parijs

Het wordt ook wel eens het ‘Occupy’ van Frankrijk genoemd. De Nuit Debout (lees: hele nacht op) beweging die drie weken geleden begon op het Place de la République in Parijs. Honderden jongeren protesteerden tegen de nieuwe arbeidswet en bleven daarna om te filosoferen over de huidige staat van de wereld, de economie, het klimaat en de toekomst.

Het is inmiddels een aanklacht geworden tegen alles wat er verkeerd gaat in de wereld. De jongeren nemen het voortouw maar er is geen officiële leiding en iedereen die wil, kan toespraken houden. Ondanks het levendig protest is er ook een feestelijke kant met eten, drinken en niet te vergeten, muziek.

Hierboven zie je het Orchestre Debout, 350 klassieke muzikanten, waarvan de meesten elkaar niet kennen, die samenkomen om symfonieën te spelen. In bovenstaande video hoor je de New World Symphony van de Tsjechische Antonín Dvořák, een bekende symfonie die hij tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten componeerde, geïnspireerd door ‘negro spirituals’ en muziek van de inheemse bevolking.

In de video hieronder hoor je het Italiaanse lijflied, Va, pensiero sull’ali dorate (lees: vlieg, gedachte, op gouden vleugelsvan het Slavenkoor uit de opera Nabucco. 

Geef een reactie

Laatste reacties (2)