13

Over tien jaar vliegen we raamloos

Zware ramen vervangen door ultra-lichte smartscreens bespaart kerosine en maakt vliegtickets goedkoper

Het ziet er uit alsof je in een ruimteschip zit naar Mars, maar het is zeker denkbaar dat je over tien jaar zelf in een raamloos vliegtuig zit. Het is vooral de ramenstructuur die een vliegtuig zwaar maken. Als de zijkanten worden vervangen door ultra-lichte smartscreens kost dat de vlucht minder brandstof en worden ook tickets goedkoper.

Het is een wat futuristisch en misschien ook wel eng beeld. De smartscreen schermen zouden gemaakt worden van organische lichtdiodes, ook wel flexibele OLEDs genoemd. Met deze ultra-lichte smartscreens van een Britse ontwerper vlieg je door de lucht zonder dat het lijkt alsof je in een vliegtuig zit. Passagiers kunnen zelf de panelen aan en uitzetten, stills maken van mooie panorama’s en zelfs op 20 kilometer hoogte op het internet surfen.

Het ontwerp van het raamloze vliegtuig is gebaseerd op de technologie van de schermen van nieuwe mobiele telefoons en televisies. Daarmee zou de gehele binnenkant van het vliegtuig kunnen worden bekleed, aangezien machines de flinterdunne schermen kunnen printen in elke vorm en maat.

Het is altijd al de ambitie van de luchtvaartindustrie geweest om vluchten goedkoper te maken. Met iedere procent aan gewicht die gespaard wordt, hoeft er 0,75 procent minder kerosine worden getankt.

The Guardian: The windowless plane set for take-off in a decade

Geef een reactie

Laatste reacties (13)