17

Overlijdensadvertentie voor bootvluchtelingen

Christelijke organisaties grijpen Allerzielen aan om te wijzen op immens drama

In Trouw en het Nederlands Dagblad staat maandagochtend een opmerkelijke rouwadvertentie: “Met ontzetting en schaamte rouwen wij om mensen verdronken in de Middellandse Zee op weg naar Europa gestorven aan de hoop”.


Het is een van de grootste wegkijkproblemen van deze tijd: de duizenden mensen die omkomen in een poging om via de Middellandse Zee het vasteland van Europa te bereiken. Politici eisen alleen hogere hekken en voor de burgers van Europa lijkt het immense menselijke drama amper te bestaan. Geen acties, geen debat en weinig media-aandacht.

Een aantal kerkelijke organisaties, Jeanette Noëlhuis, Protestantse Diaconie, RK Dekenaat uit Amsterdam en Jesuit Refugee Service uit Brussel, roept in de advertentie op tot een gedenkdienst “voor hen die omkwamen aan de buitengrenzen van Europa”. De bijeenkomst wordt gehouden op Allerzielen op 2 november, een van oorsprong katholieke gedenkdag die de laatste jaren in bredere kring wordt gehuldigd als moment om overledenen te herdenken.

De organisatoren schrijven:

Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’ s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Naamloos, in stilte. Volgens cijfers die zijn verzameld door ‘United Against Racism’ gaat het sinds eind jaren ’90 om ruim duizend doden per jaar, in sommige jaren zelfs dubbel zoveel. Een belangrijke oorzaak is het strenge migratiebeleid van de EU dat vluchtelingen dwingt risicovolle routes te nemen.

foto: Gio Lippens / Twitter

De video is een mini-documentaire over en van vijf Syrische vrienden die in augustus de oorlog in hun land ontvluchtten en via Algerije Europa trachtten te bereiken. Twee van hen overleefden de oversteek niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)