6

Pamela Anderson over Brexit, de Europese elite en linkse politiek

Actrice Pamela Anderson is naar Frankrijk geëmigreerd en heeft zich in de linkse beweging gestort. De Baywatch-ster steunt DIEM25 (Democracy in Europe Movement 2025), de pan-Europese beweging van de Griekse oud-mininister van Financiën Yanis Varoufakis die deelneemt aan de EP-verkiezingen van volgende maand. Andere supporters daarvan zijn onder meer Noam Chomsky, Naomi Klein, Brian Eno, Susan George, Jean-Michel Jarre, James K. Galbraith, Jane Sanders, Ken Loach, Saskia Sassen en Slavoj Žižek.

Voor de politieke talkshow This Week van de BBC nam ze een column op:

Golven van politieke verandering overspoelen Europa, gevoed door woede over economische onrechtvaardigheid en over de instituten van de elite die gefaald hebben haar bevolking te beschermen. De ontevredenen hebben zich tot de populisten gewend om hun problemen op te lossen. Groot-Brittannië kan nu uitkijken naar Donald Trump die in juni op bezoek komt.

We moeten Brexit niet zien als een afwijzing van Europa maar als een afwijzing van haar politieke klasse. Elite politici zoals Emmanuel Macron worden gezien als dragers van de EU maar niet als dragers van het volk dat ze regeert. Deze ontevredenheid voedt de opkomst van extreem-rechts.

Ik zou Groot-Brittannië graag verenigd zien met alle landen van Europa. Maar de EU moet veranderen voordat mensen die voor Brexit hebben gestemd er op kunnen vertrouwen dat ze hun steun waard is. Dat is waarom we heel hard een volksbeweging nodig hebben om een democratischer EU te eisen. Gewone mensen moeten begrijpen dat internationalisme hun belangen dient en niet alleen die van bankiers.

We hebben altijd een wereldwijd klimaat gehad en nu hebben we een wereldwijde economie. De problemen waar we vandaag de dag voor staan zijn internationaal, dus hebben we een internationale beweging nodig om ze op te lossen. Dat is waarom we een New Green Deal nodig hebben. Europa moet handelen. En we moeten zaken als Extinction Rebellion vieren. We moeten voor het milieu gaan zorgen en voor elkaar. Diversiteit vieren. Anders dreigt er een ramp.

Pamela Anderson houdt een blog bij en is ook actief op Instagram en Twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)