4

Panikerende prominent uit Paradise Papers peert plee in

Lord Ashcroft, vice-voorzitter van de Conservative party en tevens megadonor van die partij, is opnieuw in opspraak geraakt vanwege belastingontduiking. De man die tegenwoordig de adellijke titel ‘The Right Honourable The Lord Ashcroft KCMG PC’ mag voeren, werd in 1999 en 2000 nog afgewezen voor peerage en een positie in het Britse Hogerhuis vanwege zijn status als belasting ontvluchtende ingezetene van Belize. Na een plechtige belofte om zijn status als ‘non dom‘ op te geven en zich te registreren als inwoner van Groot-Brittannië werd hij alsnog Baron en trad hij toe tot de House of Lords. In 2010 bleek echter dat hij nog steeds belastingaangifte deed als ‘non dom’ en geregistreerd stond in Belize. Ook had hij zijn vrouw en kinderen opgegeven als begunstigden van allerlei verborgen rechtsvormen, maar die bleken zelf van niets te weten. Hij beloofde opnieuw zijn ‘non dom’-status op te geven. In 2015 gaf Ashcroft zijn zetel in het Britse Hogerhuis op, maar behield zijn adellijke titels.

Uit de gelekte Paradise Papers blijkt dat Ashcroft nog steeds zowel belasting ontwijkt als ontduikt en al die tijd gelogen heeft over zijn belastingstatus. Logisch dat een verslaggever van het BBC-programma Panorama de beste man daar wat vragen over wilde stellen. Ashcroft beent echter weg en vlucht na een bizarre wandeling van een paar minuten de wc in om aan de journalist te ontsnappen:

Om vervolgens op Twitter grappig te gaan doen en zijn mantra ‘Dear dear dear’ uit bovenstaande video te herhalen. Daar kon belastingbetalend Groot-Brittannië niet echt om lachen:

Geef een reactie

Laatste reacties (4)