9

Pirelli verrast met nieuw vrouwelijk schoon

Onverwachte modellen sieren de pagina's van de nieuwe kalender voor 2016

De Pirelli-kalender gooit het in de komende editie over een andere boeg. In plaats van de halfnaakte modellen die normaliter de pagina’s vullen, is er nu gekozen voor foto’s van onder andere Serena Williams, Yoko Ono en Amy Schumer. Het thema voor 2016 is ‘sterke vrouwen’.

De kalender is al een begrip sinds 1964 en staat allang niet meer symbool voor de autobanden die uit de Italiaanse Pirelli fabriek komen rollen. Bekende fotografen leggen elk jaar supermodellen op de gevoelige plaat voor een kalender waar slechts 20.000 exemplaren van worden gemaakt. 

Voor 2016 is gekozen voor wereldberoemd fotograaf Annie Leibovitz. Zij heeft voor bijna elke maand van het jaar voor een volledig geklede vrouw gekozen. Behalve het naakt zijn ook de supermodellen ver te zoeken. Leibovitz koos behalve voor Serena Williams en Amy Schumer, voor kunstenares Shirin Neshat, zakenmagnaat Mellody Hobson, schrijfster Fran Lebowitz,  model Natalia Vodianova, modejournaliste Tavi Gevinson, muzikante Patti Smith, regisseur Ava DuVernay, kunstenares Yoko Ono, regisseur Kathleen Kennedy, actrice Yao Chen en kunstverzamelaar Agnes Gund met haar kleindochter. 

Pirelli lijkt met de kalender een trend te volgen die eerder al werd ingezet door Playboy. Het beroemde blootblad bracht vorige maand het nieuws naar buiten dat het voortaan een blad zonder bloot zou zijn. Maar het gaat Pirelli niet alleen maar om de toevoeging van kleding.

‘Wat we hier zien is een macro-trend,’ zegt Jennifer Zimmerman van het reclamebureau dat de kalender verzorgt. ‘We noemen het de opkomst van de shero – de vrouwelijke held. We zijn in een volmaakte tijd beland voor culturele iconen, in de politiek en Hollywood,’ zegt Zimmerman.

‘De eerste geloofwaardige vrouwelijke presidentskandidaat, alle krachtige vrouwelijke personages in televisieseries. Het is onmogelijk om de empowerment van vrouwen te negeren. Trouwens, wie gebruikt er nou nog een kalender? Dit staat voor zoveel meer.’ 

Comédienne Amy Schumer staat overigens nog wel gewoon naakt op de foto. Naar verluidt had zij de boodschap voor 2016 niet begrepen. 

Foto: Screenshot New York Times

Geef een reactie

Laatste reacties (9)