6

Poetin-vriend bestookt EU met curieuze propaganda

Oekra├»ense oud-minister start charme-offensief om van de sanctielijst af te komen

Oleksandr Klymenko, een potige 34-jarige Oekraïense zakenman en voormalig minister van belastingen onder president Viktor Janoekovitsj, is in april van dit jaar op de EU-sanctielijst terechtgekomen, na de Russische annexatie van de Krim. Hij wordt ervan beschuldigd Oekraïense staatstegoeden te hebben weggesluisd. Hierdoor zijn al zijn tegoeden in de EU bevroren. Vervolgens werd hij ook nog eens door de regering in Oekraïne aangeklaagd wegens machtsmisbruik en belastingontduiking.


Klymenko is uiteraard niet blij met de hele gang van zaken. Hij is van mening dat de beslissing om hem te vervolgen politiek gemotiveerd is. Daarom heeft hij nu een nogal buitengewone video gemaakt, waarin hij onder andere de instituten van de EU vraagt om een heroverweging van het proces en om hem van de lijst te halen. 

De oud-minister woont momenteel in Moskou. De Oekraïners sturen het ene na het andere uitleveringsverzoek, maar heel gek, de Russen verklaren nooit iets te hebben ontvangen.  Voorlopig blijft Klymenko dan ook gewoon zitten waar hij zit. 

Een blik op de gelikte website van Klymenko, waar nog meer filmpjes te zien zijn, laat echter zien dat hij staat te popelen om terug te keren naar de Oekraïense politiek. En we leren dat de bewering dat hij een tijger als huisdier had helemaal niet waar is. Hij had er twee. Mocht de terugkeer naar de politiek niet lukken, dan kan hij altijd nog overwegen een nieuwe carrière te starten als acteur. 

Geef een reactie

Laatste reacties (6)