Laatste update 09:01
255

Blok handhaaft verbod hoofddoek bij politie, AD kleunde mis met beschuldigen Elatik

De Amsterdamse politie is in gesprek over het afschaffen van het verbod op hoofddoekjes, meldt het AD. Op dit moment mogen politieagenten in Nederland geen zichtbare uitingen van hun geloofsovertuiging dragen. Keppeltjes, kruisjes, of hoofddoekjes zijn dus verboden. De Amsterdamse eenheidsleiding wil dit verbod opnieuw evalueren.

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg wil daarover in gesprek omdat hij als doel heeft om het politiekorps van Amsterdam diverser te maken. Op het moment heeft 18 procent van het Amsterdamse korps een migratieachtergrond, ten opzichte van 52 procent van de inwoners van Amsterdam. ‘Diversiteit en kennis van alle culturen is voor ons essentieel om verbonden te blijven met alle burgers in Amsterdam’ aldus Aalsberg. Hij denkt dat het toestaan van hoofddoeken een effectieve maatregel kan zijn in de werving van meer agenten met een migratieachtergrond.

In andere Europese en Angelsaksische landen is het normaal dat agenten een hoofddoekje kunnen dragen boven hun uniform. In landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore kunnen moslima’s werken bij de politie zonder dat ze daar hun hoofddoek voor af hoeven te doen. Aalsberg denkt dat wanneer agentes een hoofddoek mogen dragen, een baan bij de politie mogelijk aantrekkelijker wordt voor mensen met een migratieachtergrond.

Het hoofddoekjesverbod bestaat sinds 2011, als onderdeel van een gedragscode waarin stond dat ‘het dragen van religieuze symbolen niet strookt met de neutraliteit van de politie’. Het kabinet Rutte I voerde de maatregel in als onderdeel van het regeerakkoord met CDA en gedoogpartner PVV.

Update 17.30
Minister Blok ziet niets in het Amsterdamse idee om hoofddoeken toe te staan bij de politie. Hij benadrukt dat een uniform neutraliteit en uniformiteit uit moet stralen. Geloofsuitingen zijn daarom wat hem betreft niet te combineren met het politie-uniform. De opgestelde code dateert uit 2011 en is “na een breed adviestraject en met inbreng van politiechefs, korpsbeheerders, korpschefs en vakbonden” tot stand gekomen. Blok is niet van plan daar nu iets aan te veranderen.

Update vrijdag 08:40
AD-verslaggever Peter Winterman beweerde dat het idee om het hoofddoekverbod op te heffen, afkomstig was van oud-PvdA politica Fatima Elatik, overigens zonder daar concreet een bron voor te vermelden maar wel te suggereren dat Aalbersberg dat vertelde. Die bewering werd vergezeld gegaan van het honorarium dat ze als extern adviseur van de politie ontvangt en gretig overgenomen door andere media. Elatik verwijst het verhaal vrijdag in een verklaring op Facebook naar het rijk der fabelen. Het AD geeft het gewraakte artikel inmiddels tactisch aangepast. Winterman vertelt echter nog steeds niet hoe hij er bij kwam dat zij het brein achter het plan zou geweest zijn.

screenshot Facebook via Huub Bellemakers

In een commentaar schaart de krant zich overigens achter het idee om het verbod op te heffen.

Geef een reactie

Laatste reacties (255)