34

Pracht, praal, paarden bij landing prins

Viering 200 jaar Nederland van start ... Rutte: Gefeliciteerd, wat zijn we toch lekker gewoon

Met veel pracht en praal en zelfs professionele acteurs is zaterdagochtend nagespeeld hoe Willem Frederik in Scheveningen aan land kwam. De landing staat symbool voor het begin van het Koninkrijk der Nederlanden precies tweehonderd jaar geleden. Het megatoneelstuk dat zaterdag werd opgevoerd markeerde het begin van de viering hiervan.


De Spanjaarden hebben hun Moros y Cristianos, de Amerikanen hun civil war reenactments en de Nederlanders hebben nu de landing van de prins. Net als bij al dit soort ‘reconstructies’ wordt het ook bij de landing niet met alle details even nauw genomen. De kostuum zijn bijvoorbeeld op het oog ongelooflijk gedetailleerd, terwijl het feit dat het nacht was toen de prins aankwam er wat minder toe doet. 

Kosten noch moeite lijken gespaard, dat moest ook wel want de huidige Oranjevorst Willem-Alexander stond erbij en keek ernaar met zijn koningin Máxima. Toch, zei premier Rutte later op de dag bij de nóg officiëlere opening van der viering, blijven wij “het land waar gewoon doen de norm blijft”.

Video NOS: Landing prins in Scheveningen

Trouw: “Rutte: We blijven het land waar gewoon doen de norm blijft”

Geef een reactie

Laatste reacties (34)