26

Preutse lezers censureren sexy passages in bibliotheekboeken

'Complete hoofdstukken uit Turks fruit worden zwart gemaakt'

Liefhebbers van erotische literatuur – en als we eerlijk zijn bevat zo goed als alle Nederlandse literatuur nogal wat bloot en seks – vangen tegenwoordig bot bij de bibliotheek in Renkum, waar preutse lezers met een stift alle erotische passages hebben zwartgemaakt. Ook andere bibliotheekvestigingen in de regio hebben last van de amateurcensuur, dat meldt de Gelderlander.

Volgens Astrid Kleijn, directeur van de bibliotheek Veluwezoom, bestaat het verschijnsel al langer. Ze maakte het ook mee in andere regio’s waar ze werkte, zoals Utrecht:

Complete hoofdstukken uit Turks Fruit worden zwart gemaakt. Dat vinden sommige lezers te erotisch. Het is van alle tijden. Dit werd vroeger al gedaan, nu nog steeds.

Bibliotheek Veluwezoom is niet van plan om de daders te straffen, omdat het lastig is om te bewijzen wie de passages zwart maakt. Het kan bijvoorbeeld ook in de bibliotheek gebeurd zijn, zonder dat het boek is uitgeleend:

We kiezen er dus voor niet achter degenen aan te gaan die dit doen. De kans dat we iemand vals beschuldigen is dan aanwezig. Als boeken te veel bewerkt zijn, dan vervangen we ze na verloop van tijd maar gewoon.

cc-foto: Steve Rhodes

Geef een reactie

Laatste reacties (26)