6

Provocerende clip jaagt Koerdische fundamentalisten op de kast

Helly Luv danst, zingt, poseert met wapens en brandt de boel plat, in luchtige kleding

De debuutclip van de Koerdische popartiest Helly Luv heeft Koerdische extremisten boos gemaakt. De zangeres wordt bedreigd door fundamentalisten omdat in de clip een hele reeks heilige huisjes omver wordt getrokken.


De clip ‘Risk it All’ is dan ook een bewuste provocatie van de kleingeestigen. Helly Luv, een in Finland opgegroeide Koerd met Iraakse ouders die in 1988 de oorlog ontvluchtten, gooit met een molotov cocktail, danst met gewapende strijdsters, knuffelt met leeuwen en is ook nog eens luchtig gekleed.

Tegenover The Guardian verklaart ze:

Ik wilde iets maken wat bijna een revolutie zou zijn, iets nieuws dat nog nooit in Koerdistan is gedaan. Ik wist dat het rumoer zou veroorzaken. Ik gebruik krachtige symbolen, zoals de molotov cocktail, die ik stuk gooi om ervoor te zorgen dat mensen naar me luisteren. De peshmerga strijdsters staan symbool voor onze sterke vrouwen die voor de onafhankelijkheid van ons land vechten.

De Koerden zijn het grootste volk ter wereld zonder eigen staat. Koerdistan beslaat delen van Turkije, Iran, Irak en Syrië. De clip is opgenomen in Erbil, hoofdstad van de autonome Koerdische regio in Irak waar de Koerden een groet mate van zelfstandigheid kennen. Het is ook een deel van het land waar voor de Amerikaanse invasie fundamentalisten de dienst uitmaakten en zich verzetten tegen de seculiere Koerdische beweging. Het is een wereld waar een wat andere mores heerst dan de in Los Angeles woonachtige Helly Luv (25) gewend is. Ze wijst er op dat het aantal positieve reacties niettemin vele malen groter is dan de negatieve. De clip die met veel Koerdisch vlagvertoon ook patriottisch is, werd in korte tijd meer dan een half miljoen keer bekeken. In Nederland wonen zo’n 70.000 Koerden.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)