Laatste update 09:56
89

Raadslid wil Arabische cijfers uit huisnummers en straatnamen schrappen

Marien Weststrate, leider van Leefbaar Reimerswaal uit de gelijknamige Zeeuwse gemeente, wil af van Arabische cijfers in de gemeentelijke verordeningen en documenten. Dat meldt de PZC:

Vorige week dinsdag riep het raadslid al op om de term ‘Arabische cijfers’ uit de zogeheten verordening te schrappen, omdat hij dat niet in Nederland vindt passen.  ,,Zelfs ambtenaren steken op kosten van de belastingbetaler tijd in het zoeken van teksten of geïndoctrineerde VNG modellen om een simpele verordening te multicultificeren. De vraag is: wat voegt dat Arabische geleuter toe aan de verordening zelf. Niets dus.”

Weststrate haalde uit omdat hij er achter was gekomen dat in de gemeentelijke regels staat dat bij straatnamen en huisnummers gebruik wordt gemaakt van Arabische cijfers. Hij vroeg zich, ongehinderd door enige kennis van zaken, in de vergadering van de gemeenteraad hardop af of de verantwoordelijke ambtenaar dronken was geweest. De raadsgriffier maakte hem daarop duidelijk dat de regel is overgenomen uit een modeltekst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

De tekst in kwestie:

Arabische cijfers worden sinds de 10e eeuw in Europa gebruikt ter vervanging van de Romeinse cijfers die onder meer als praktisch probleem hebben dat het cijfer 0 niet bestaat. Aan welke cijfers Weststrate de voorkeur geeft, is niet bekend. Hij is het er niet mee eens dat  ‘Arabische cijfers’ een ‘algemeen bekende en gehanteerde aanduiding’ is.

De achterlijke tirade van de populistische politicus tegen het cijferschrift maakte deel uit van een uitgebreidere racistische uithaal. De fractievoorzitter zint het niet dat in reclamefoto’s en Sterspotjes ook niet-witte mensen figureren: “Steeds meer moeten wij, geboren Nederlanders, accepteren dat de multiculti-opmars verder gestalte krijgt.”

Leefbaar Reimerswaal, de op een na grootste partij in de gemeente, vormt samen met SGP en PvdA het college van Reimerswaal. Het protest van de populist heeft overigens weinig zin want de verordening was al bij de vorige vergadering aangenomen.

cc-foto: Peter van Lanker

Geef een reactie

Laatste reacties (89)