38

Rammstein schokt met controversiële Holocaust-clip

Rammstein, de populairste Europese rockband van muzikanten onder de 70 jaar, heeft in Duitsland veel kritiek gekregen vanwege de nieuwste videoclip. De clip die aan de vooravond staat van een Europese toernee waarbij alleen in stadions wordt opgetreden – en die in zeer korte tijd was uit verkocht – toont onder meer de moord op joodse (door de nazi’s gemarkeerd met gele ster), politieke (rode driehoek) en homo (roze driehoek)-concentratiekampgevangenen. Naar aanleiding van een korte teaser meldt Nu.nl:

In de video dragen de muzikanten gestreepte uniformen met stroppen om hun nek. “Deze video overschrijdt een grens” zegt Charlotte Knobloch, een overlevende van de Holocaust en voormalig voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, tegenover Bild. Felix Clein, commissaris van de regering voor antisemitisme, denkt dat de band enkel wil opvallen om de verkoop van hun muziek te bevorderen. “Het is een smakeloze exploitatie van artistieke vrijheid.”

In de in symboliek gedrenkte clip speelt de zwarte actrice Ruby Commey de rol van Germania. Ze is onder meer in SS-uniform te zien en onthoofdt aan het begin van de clip een gesneuvelde krijger.

De uit de voormalige DDR afkomstige Rammstein speelde in het verleden vaker met nazi-symboliek. Overigens niet bepaald met de bedoeling de bijbehorende ideeën te promoten.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)