10

Rob Wijnberg in het ootje genomen

De Correspondent.org: 'We onderzochten dit sociale experiment. Hoe veel geld kun je bij elkaar brengen met holle beloftes?'

Neemt Rob Wijnberg ons in het ootje? Of is hij zelf in het ootje genomen? Op een nieuwe website van Wijnbergs journalistieke initiatief decorrespondent.org pretendeert iemand die zich Rob Wijnberg noemt dat De Correspondent niets meer is dan een ‘sociaal experiment’.

Wijnberg liet inmiddels weten dat het om een 1 april grap gaat:

De orginele website van zijn initiatief is decorrespondent.nl, maar toch namen veel mensen het bericht op decorrespondent.org serieus.

Een beetje pijn doet het wel om dit te schrijven”, schrijft Wijnberg. “De Correspondent is een 1 aprilgrap. We gaan geen journalistiek internetplatform oprichten. Daar zouden we overigens ook helemaal geen tijd voor hebben: Joris Luyendijk is chef Europa bij The Guardian, Alexander Klöpping gaat volgend seizoen een VARA-programma over computers presenteren en Femke Halsema is hard op weg burgemeester van Nijmegen te worden. Sommigen van jullie zullen gemerkt hebben dat ze hun donatie al teruggestort hebben gekregen, bij anderen zal dat de komende dagen gebeuren. Over een week zijn we ons miljoen weer kwijt.

De grap komt van de Utrechtse schrijver Daan Windhorst. Hij schrijft verder in het fopbericht dat het idee ontstond door Wijbergs fascinatie voor crowdfunding. Een trend die volgens hem vooral voordelen heeft voor de producent, maar niet voor de investeerder.

Wij onderzochten in dit sociale experiment, want dat was het voor ons, hoe ver je daarin kan gaan: hoe veel geld kun je bij elkaar brengen met holle beloftes? Want wij deden de belofte het nieuws in context te zullen plaatsen, maar is dat niet de belofte die elke krant maakt? Sterker nog: precies dezelfde belofte deden we met de NRC Next ook.

Hij zou zelfs ‘hits’ hebben verstopt, gaat hij verder.

Als je de eerste letters van de zinnen in de openingsparagraaf van ons eerste blog achter elkaar zet, spellen ze één april.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)