26

Roemeense tv verheerlijkt Holocaust in kerstuitzending

Zender maakt geen excuses maar noemt antisemitisch liedje 'ongeïnspireerd'

In Nederland hebben we ster-columniste Sylvia Witteman van de Volkskrant die publiekelijk vertelt dat ze graag schatert om het lot van Anne Frank, in Roemenië gaan ze nog een stapje verder. De publieke omroep daar zond een programma uit met een antisemitisch kerstliedje.


Volgens de Israëlische krant Haaretz luidt de tekst van een van de liedjes die ten gehore werd gebracht door het Dor Transylvaans ensemble:

De joden, de vervloekte joden, de Heer zal de jood niet laten leven, noch in de hemel noch op aarde, alleen in de schoorsteen als rook, dat is waar de jood goed voor is, om joden rook te maken door schoorsteen op straat.

De zender TVR3 Verde, gericht op het platteland, biedt geen excuses aan voor de uitzending. De liedjes waren volgens de zender aangeleverd door een centrum voor behoud en promotie van tradities. Wel werd het lied ‘ongeïnspireerd’ genoemd en zou de zender dat aan het centrum hebben laten weten. 

Haaretz: No-one takes responsibility for anti-Semitic carol on Romanian TV

NB: Voor het woord joden is in de Engelse vertaling het Amerikaanse scheldwoord kike gebruikt, waarvoor geen echter vertaling beschikbaar is omdat in het Nederlands de aanduiding ‘jood’ traditioneel al als scheldwoord wordt gebruikt. 

Eerder op Joop: De Winter woest op Witteman

Geef een reactie

Laatste reacties (26)