155

Russell Brand versus Fox News (en Annemarie van Gaal)

Worden de armen teveel verwend?

Een hoop opwinding vandaag op het Nederlandse deel van internet vanwege een column van de celebrity-onderneemster Annemarie van Gaal. Volgens haar krijgen bijstandsmoeders net zoveel geld als werkenden.


Van Gaal constateerde vooraf op Twitter zelfgenoegzaam dat haar column wel stof zou doen opwaaien. En verdomd, bij Geenstijl en consorten waren ze er erg blij mee. Want als je het verhaal van Van Gaal snel leest, en meegaat in haar behendige redeneringen, dan is het ook wel erg gortig: een bijstandsmoeder ontvangt evenveel geld als iemand die werkt en met alle toeslagen erbij wel zo’n 2000 euro schoon in de maand.

Die luxepositie verklaart volgens Van Gaal waarom haar pogingen om bijstandsmoeders aan het werk te helpen geen succes hebben. Twintig (20!) bijstandsmoeders had ze benaderd om ze gratis om te scholen, gratis hun kinderopvang te regelen om ze zo aan een baan te helpen. Ze zou bij wijze van spreken nog zelf voor hen het huishouden doen terwijl de dames aan de slag gingen. Want was het niet Mark Rutte die had gezegd: “De snelste manier om uit deze situatie te komen, is een baan.” Nou dan!

Hun steun en toeverlaat zou Van Gaal zijn. Het enige, let wel het enige!, dat Van Gaal er voor terug wilde was wat inzet en motivatie van die arme bijstandsmoeders. En wat denk je? Nul, niks, nada. Van de 20 gelukkigen haakten er 19 spontaan af en de ene die overbleef zat zo diep in de schulden dat er geen lol meer aan te beleven viel. Daar sta je dan als financieel Samaritaan, klaar om je geld te verdelen, wil niemand het. De bijstandsmoeders hadden het volgens Van Gaal volgens eigen zeggen ‘eigenlijk best goed’ en vinden een baan ‘niet nodig’.

Van Gaal die eerst vilein opmerkt dat bijstandsmoeders er nooit op achteruit gaan in de jaarlijkse koopkrachtplaatjes en daarna ook nog even gezegd wil hebben dat ze heus niet vindt dat de bijstandsmoeders gekort moeten worden, trekt dan de kaart uit de mouw dat ze vindt dat de belasting op arbeid omlaag moet want ja, zo loont het natuurlijk niet om te werken.

Het is vast puur toeval maar de conclusie van deze corporate Moeder Theresa is ook precies net de agenda van de VVD in de onderhandelingen die nu aan de gang zijn over het nieuwe belastingstelsel: weg met de toeslagen, verlaging van de belasting op arbeid.

Wat Van Gaal niet vertelt is dat de toeslagen ook voor werkenden gelden, ze vertelt ook niet dat de bijstandsuitkering voor alleenstaande ouders per 1 januari fors verlaagd wordt. Ze vertelt zoveel niet. Ja, er zijn toeslagen. Die dienen om te voorkomen dat je niet nog verder in de problemen komt.

De redenering van Van Gaal is niet uniek. Overal in de Westerse wereld keren deze rechtse argumenten terug. De uitkeringen zijn te hoog, de toeslagen te genereus. De bijstandsmoeders leven in een ‘gouden kooi’. Zelfs in de Verenigde Staten. 

Rechts is namelijk tegen uitkeringen. Rechts houdt meer van liefdadigheid. Zo ook Van Gaal. Die wil liefdadig zijn en kijk: ze krijgt er stank voor dank voor terug. Waarom? Niet omdat ze niet snapt hoe de problemen in elkaar zitten. Nee, omdat de armen het nog niet slecht genoeg hebben! Daarom zijn ze niet ‘gemotiveerd’.

Op de Amerikaanse zender Fox News zijn dergelijke redeneringen ook te horen. De Britse stand-up comedian Russell Brand – zelf ooit aangewezen op de bijstand – gaat er vandaag mee aan de haal in zijn online videocolumn. En maakt er gehakt van. Het zal wel stof doen opwaaien, daarom zit hij vast in bad.

Geef een reactie

Laatste reacties (155)