191

Russische televisie verzint dood van een 10-jarig meisje

Kijknou. BBC-journalist ontdekt hoe Rusland publieke opinie beïnvloedt met reportage over de dood van een niet bestaand Oekraïens meisje 

Verschillende Russische media zonden het uit: het verhaal over een zielig onschuldig meisje van tien dat een verschrikkelijke dood stierf tijdens nieuwe bombardementen in Oost-Oekraïne. BBC-journalist Natalia Antelava besloot op zoek te gaan naar het verhaal achter haar dood en ontdekte dat het om een verzonnen verhaal ging. Er was helemaal geen onschuldig tienjarig meisje.

After reports emerged that a 10-year-old girl had been killed by shelling in Ukraine, BBC News’ Natalia Antelava & Abdujalil Abdurasulov discovered that all was not as it seemed.

Posted by BBC News on Wednesday, April 8, 2015

Tijdens haar zoektocht naar het verhaal van het gestorven tienjarige meisje weet niemand de BBC-journalist iets te vertellen over de aanslag. Ook al hebben de Russische media gemeld dat de omgeving van het meisje in diepe rouw is, op de plek waar de bombardementen hebben plaatsgevonden weet niemand iets. Een geïnterviewde zegt zelfs dat er helemaal geen bombardementen waren op de dag dat het meisje zou zijn gestorven. Journalist Antelava besluit naar het mortuarium te gaan waar alle doden zijn binnengebracht, maar ook daar weet niemand iets. Het spoor lijkt dood te lopen.

Later, tijdens een persdag besluit de BBC-verslaggever een Russische verslaggever te vragen naar de dood van het meisje. En dan gebeurt het: de verslaggever zegt haar dat het meisje nooit bestaan heeft en dus ook niet is overleden. “We moesten het uitzenden”. Is zijn reactie.

De BBC heeft drie Russische zenders gevraagd hoe ze aan hun bewijs waren gekomen. Een zender meldde een woordvoerder van de rebellen te hebben geciteerd, de andere twee reageerden niet.

Rusland-correspondent Olaf Koens twitterde donderdag dat de opname met toestemming van de onherkenbaar gemaakte Russische verslaggever is uitgezonden en dat het dus niet om een verbogen camera ging:

Geef een reactie

Laatste reacties (191)