Laatste update 15:09
39

Rutte pikt seksistische opmerking over vrouwelijke ministers van Defensie niet

Premier Rutte heeft zojuist PVV-Kamerlid Raymond de Roon bestraffend toegesproken nadat hij een badinerende opmerking maakte over vrouwelijke ministers van Defensie. In een betoog over de vermeende ongeschiktheid van Ursula von der Leyen, de voormalig minister van Defensie in Duitsland en aankomend voorzitter van de Europese Commissie, sprak De Roon van een ‘theekransje’. Een opmerking die de premier compleet in het verkeerde keelgat schoot:

Rutte noemt zichzelf ‘zeker niet de eerste die over seksisme zal beginnen’ maar sprak wel zijn afschuw uit over de ‘foute opmerking’:

Ik ben er zo trots op dat de functie van minister van Defensie tegenwoordig overal ter wereld door vrouwen wordt ingevuld en dat meisjes als ze geboren worden tegenwoordig kanselier van Duitsland kunnen worden, of voorzitter van de Tweede Kamer. Wat een verkeerde opmerking zeg. Buh.

Het gepassioneerde gelijkheidsbetoog van de premier staat in schril contrast met zijn eigen antwoord op de kritiek op het opvallende gebrek aan vrouwelijke ministers en staatssecretarissen van de VVD bij de afgelopen kabinetsformatie:

Hopelijk is het voortschrijdend inzicht terug te zien bij een volgende formatieronde.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)