Laatste update 13:45
67

Sapioseksuele staatssecretaris maakt vurig debat los

De Franse staatssecretaris Marlène Schiappa bekende eerder deze maand dat ze ‘sapioseksueel’ is en in Frankrijk en andere Europese landen woedt al dagen een discussie over de betekenis daarvan. Sapioseksueel, een begrip dat in 1998 opdook, komt er op neer dat je je seksueel aangetrokken voelt tot een ander puur op basis van haar of diens intelligentie.

Schiappa, staatssecretaris voor emancipatie, werd tijdens een interview met Le Journal du Dimanche gevraagd waarom in een roman die ze geschreven heeft de hoofdpersoon verklaart dat ze oud-minister Alain Juppé, niet bepaald het type George Clooney, ‘ongelofelijk sexy’ vindt. De journalist wil weten of zij de mening van de hoofdpersoon deelt waarop het prominente Franse kabinetslid toegaf dat ook zij sapioseksueel is.

Naast het feit dat veel mensen nog nooit van de term gehoord hadden, dan wel zich er niets bij voor kunnen stellen (‘bediscussieer je dan Schopenhauer in bed?’) is er ook kritiek op de voorkeur omdat die zich beperkt tot een nauwe definitie van intelligentie. Anderzijds is een voordeel dat de voorkeur sekseneutraal is. Anderen bekritiseren haar uitspraak omdat ze ook het bestrijden van discriminatie in haar portefeuille heeft en ze nu bewust een onderscheid maakt. Politieke tegenstanders waarderen het bekennen van de voorkeur maar uiten wel medelijden omdat ze immera bij LREM, de partij van Macron zit, waar ze weinig intelligentie vermoeden.

De Marie-Claire publiceerde eerder dit jaar een reportage over sapioseksualiteit omdat datingsite Cupido het als categorie seksuele voorkeur kent. Een half procent van de gebruikers typeert zichzelf zo.

Martine is cultuurwetenschapper en identificeert zichzelf als sapioseksueel: “Natuurlijk vind ik het fysieke ook belangrijk, maar het mentale is altijd een belangrijk onderdeel van mijn begeerte. Dat ik mensen aantrekkelijk vind als ze intelligent zijn, heeft in mijn beleving niet per se met IQ te maken. Het kan ’m bijvoorbeeld ook in een gevatte opmerking zitten, in een sterke verbeelding of een goedgevulde boekenkast. Het gaat meer om de complexiteit van iemands denken. Ooit noemde iemand me een ‘nymphobrainiac’, dat vond ik wel een goede omschrijving. Ik val vaak op nerds, met wie ik hobby’s als wetenschap of obscure talen kan delen.

cc-foto: UN Women

Geef een reactie

Laatste reacties (67)