10

Schelden en tieren bij Dance Valley-organisatie

Vonnis geeft inzicht in bizarre bedrijfscultuur ... Organisator volgens eigen zeggen 'technisch failliet'

Dance Valley lijkt een vrolijk evenement, waar premier Rutte zich graag liet zien, maar achter de schermen heerst er een dictatoriaal klimaat waar werknemers verrot worden gescholden. Dat blijkt uit stukken die deze week via de rechter zijn vrijgekomen. UDC, het bedrijf dat Dance Valley organiseert, zou inmiddels op de rand van faillissement balanceren.


De marketing- en mediamanager die aan het bedrijf verbonden was wilde onstlag nemen maar UDC weigerde de bijbehorende ontslagvergoeding uit te betalen. Daardoor kwam de zaak voor de kantonrechter. De werknemer werd arbeidsongeschikt door de steeds toennemende werkdruk en de onheuse manier waarop hij door de directeur behandeld werd. In het vonnis zijn wat mails opgenomen die laten zien hoe het er aan toe gaat bij het amusementsbedrijf.

Zo kreeg de werknemer, die vijf jaar aan het bedrijf verbonden was, op 24 juli 2007 een mailtje met de volgende tekst:

What the fuck denk jij wel niet.

DIE KANKERFLYER MOET VANDAAG KLAAR EN MORGEN GA JIJ DIT MET HUN DOORSPREKEN KAN HET DAARNA DIRECT GEDRUKT WORDEN. …. 

De directeur intimideert er ook verder stevig op los. De werknemer raakt er steeds verder door in de problemen maar dat is voor de directeur geen reden te minderen:

Lok me niet uit om lastercampagne over je te doen. Als ik de buitenwereld vertel over al dat prutswerk dan kan je in onze branche echt nooit meer een baan vinden. Je ziet wel dat ik gefrustreerd ben en ik laat me brood niet door jou vakantiepruts­werk kapot maken. Als je kerel bent kom je hier maandag op kantoor over praten, er moet nu gewerkt worden op goede manier. (…) En pronk niet met mijn veren maat. Je bent een werknemer van mij en zijn niets van jou projecten. Je hebt klein steentje er aan bijgedragen. 

Volgens de directeur is er niets mis met dergelijke berichten. Binnen het bedrijf zou nu eenmaal “tamelijk direct en confronterend” gecommuniceerd worden. De rechter oordeelt anders en noemt de mails ‘denigrerend en schofferend’ ook al omdat het eenrichtingsverkeer blijkt, geen van de werknemers richt zich op dezelfde manier tot de directeur. Daarnaast werd de werknemer zelfs toen deze op doktersadvies rust moest houden nog bestookt met berichten.

De rechter stelt de werknemer in het gelijk en kent de schadevergoeding toe. De directeur klaagt dat hij een dergelijk bedrag, 57.500 euro, niet kan betalen omdat UDC ‘technisch failliet’ is. De rechter vindt de zaak te ernstig om daar rekening mee te houden. De schadevergoeding moet de directeur maar uit eigen zak betalen ooordeelt de rechter, als op die manier een faillissement voorkomen kan worden.

De zaak diende in februari maar het vonnis werd pas deze week gepubliceerd. De volgende editie van Dance Valley staat gepland voor 3 augustus.

Vonnis kantonrechter

Geef een reactie

Laatste reacties (10)