120

Schrijver Verhulst boos over Nederlands asielbeleid

Staatssecretaris Teeven: ik voer gewoon het regeerakkoord uit

‘Het zijn verdomme mensen’, met deze woorden legde de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst woensdagavond in Pauw en Witteman de vinger op de zere plek die de Nederlandse ‘asielketen’ heet. Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zat ernaast en haalde zijn schouders op. Aan de andere kant van de tafel zat Jetta Klijnsma, wier PvdA diep verdeeld is over de illegalenkwestie.


Dimitri Verhulst, vanaf ongeveer de 19de minuut in de video:

Ik heb een verschrikkelijk probleem met het woord illegaal. Dat zijn mensen die je reduceert tot een zak springstof of een kilo cocaïne. Maar dat zijn wel verdomme mensen. En die komen hier niet voor hun lol. Die komen omdat ze vechten voor hun leven, en eigenlijk mag je verdomme verschrikkelijk trots zijn dat ze de waarde van Nederland zo hoog achten dat ze denken dat ze hier welkom zullen zijn

Verhulst heeft ook problemen met het gehanteerde verschil tussen politieke vluchtelingen en economische vluchtelingen. “Je mag wel sterven van de honger, maar niet van een kogel”, zei hij. “Maar economie is politiek. We hebben allemaal een minister van Economie. Maar als je hier komt als economische vluchteling word je plots aangezien voor een profiteur.” Verhulst noemt dit dubbelzinnig.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie reageert op dit beroep op zijn menselijkheid door het asielbeleid nogmaals te verdedigen. Hij is niet van plan om bijvoorbeeld het wetsvoorstel over het strafbaar stellen van illegaliteit aan te passen.

Een extra ledenraad van regeringspartij PvdA nam afgelopen zondag een motie aan om het asielbeleid humaner te maken. Illegalen die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst, moeten sneller een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Vreemdelingen zonder paspoort zouden niet automatisch meer in de gevangenis moeten worden gezet, maar eerste een boete moeten krijgen, aldus de achterban van de PvdA.

De PvdA wil ook af van het illegalenquotum, het aantal illegalen dat moet worden aangehouden. Teeven zei dat hij het standpunt van de PvdA kent, maar dat de PvdA en VVD nu aan zet zijn. De partijen moeten anders maar opnieuw onderhandelen zei hij. Tot die tijd voert Teeven het regeerakkoord uit.

De regeringsfracties moet er samen uit komen en vervolgens hoor ik hoe ik dat moet uitwerken Ik wacht eigenlijk gewoon op een telefoontje dat de fracties zeggen ‘we zijn eruit’. Tot die tijd voer ik gewoon het regeerakkoord uit.

Teeven zei dat het standpunt van de PvdA “knelt” met het huidige wetsvoorstel dat illegaliteit strafbaar zal maken. Daarin staat nu dat een illegaal de eerste of tweede keer een boete krijgt voor een overtreding als bij controle door de politie. Bij een derde keer is het een misdrijf en geen overtreding meer en kan degene worden vastgezet. Wie hulp verleent aan iemand zonder verblijfsvergunning is vanaf dat moment strafbaar. In de motie van de PvdA staat dat dit juist nooit strafbaar mag zijn.

Pauw en Witteman

Geef een reactie

Laatste reacties (120)