15

Seksisme achtervolgt vrouw tot in de ruimte

Cosmonaut tijdens persconferentie belaagd met vragen over kapsel ... Straaljagerpiloot weggezet als 'boobs on the ground'

Het zal je maar gebeuren. Na zeven jaar getraind te hebben sta je op het punt je eerste ruimtereis te maken, en het enige wat de pers je te vragen heeft is wat je met je haar gaat doen. Het overkwam de Russische Yelena Serova – de eerste vrouwelijk cosmonaut in 17 jaar – woensdag, tijdens een persconferentie aan de vooravond van een ruimtereis die zal vertrekken vanaf het Baikonor cosmodrome in Kazakstan.

Serova, die samen met haar Russische en Amerikaanse collega’s Alexander Samokutyaev en Barry Wilmore de pers te woord stond, werd overspoeld met vragen over haar schoonheidsrituelen en hoe ze de band met haar dochter denkt te kunnen vasthouden vanuit de ruimte. Vragen die haar collega’s niet gesteld werden, waarop ze de pers tot de orde riep:

Mag ik jullie ook wat vragen? Zijn jullie niet geïnteresseerd in het kapsel van mijn collega’s?”

En daarna:

Mijn vlucht is mijn werk. Ik voel een enorme verantwoordelijkheid jegens de mensen die ons hebben getraind en opgeleid, tegen hen wil ik zeggen: we zullen jullie niet teleurstellen.”

Dat seksisme nog steeds een probleem is in de ruimtevaart blijkt wel uit de uitspraken van Vladimir Popovkin, hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie:

We doen deze vlucht voor het imago van Rusland. Ze zal het prima doen, maar de volgende vrouw zal niet snel naar de ruimte vertrekken.

Boobs on the ground
Op dezelfde dag kreeg een andere vrouwelijke hoogvlieger aan de andere kant van de wereld exact dezelfde respectloze behandeling. Maryam Al-Mansouri, de vrouwelijke gevechtspiloot uit de Verenigde Arabische Emiraten die het luchtoffensief tegen IS boven Syrië leidde, werd door Fox News weggezet als ‘boobs on the ground’ – een woordspeling op de Amerikaanse uitdrukking voor de inzet van militaire manschappen op buitenlands grondgebied ‘boots on the ground’.

Ondanks het feit dat de zender deze week haar woede over het zogenaamd respectloze militaire saluut van president Obama met een kop thee in zijn hand niet breed genoeg kon uitmeten, zagen de mannelijke ‘pundits’ er klaarblijkelijk geen enkel probleem in om een vrouwelijke gevechtspiloot te reduceren tot haar voorgevel en te grappen dat ze haar straaljager na de aanval waarschijnlijk niet had kunnen parkeren.

cc-foto: By NASA/Stephanie Stoll via Wikicommons

Geef een reactie

Laatste reacties (15)