14

Selfie met Syrische vluchteling wordt Facebook-hit

Verhaal over spontane ontmoeting op station Roosendaal gaat viraal

Een jonge vrouw komt op het station van Roosendaal een man tegen die de weg zoekt. Ze helpt hem, reizen samen verder en hij blijkt een vluchteling uit Syrië. Bij het afscheid maakt ze nog een aanstekelijke selfie met hem en zet die op Facebook. In een mum van tijd wordt het verhaal duizenden keren gedeeld.

Hedi Dingemans schreef zondagavond op Facebook hoe ze de man, die gebrekkig Engels sprak en slechts een trui droeg, eerst aanzag voor een dronken toerist. Dat bleek hij niet te zijn. Ze wees hem de weg en stapte samen met hem in de trein:

Hij blijkt echter niet zo raar te zijn als ik dacht. Hij is een vluchteling uit Syrië, waar hij werkzaam was als rechter. Zijn leven was momenteel zo in gevaar dat hij gedwongen moest vluchten en zijn hoogzwangere vrouw daar voorlopig moest achterlaten. De man liet foto’s zien van een prachtig blond jongetje, zijn zoontje. Het bleek dat zijn zoon was overleden bij een bombardement.

In Rotterdam help ik deze Syrische man nog met het kopen van een juist treinkaartje. Zijn trein zou pas over 15 minuten komen, ik besluit om maar een kopje koffie met hem te drinken en hem naar het juiste spoor te brengen. Hij wilde nog graag een foto van ons samen maken en ik vond het ook wel een leuk idee. Onvoorstelbaar hoe vrolijk deze man nog was. Dag Sam, ik hoop dat er in de rest van je leven meer voorspoed zal zijn.

Het hartverwarmende verhaal roept bij ons, cynische journalisten, meteen vragen op. Is die man wel vluchteling? Heeft hij haar geen geld afgetroggeld? We bellen Hedi. Ze neemt op met een heldere stem die net zo vrolijk klinkt als ze oogt.

Ha Hedi. Wat een bijzondere ontmoeting en zo vaak gedeeld.
“Ja, ik sta er ook van te kijken. Meestal houd ik mijn postings privé maar deze kon wel openbaar dacht ik. En toen ging het meteen hard.”
Maar weet je wel zeker dat hij vluchteling is?

“Absoluut. Daar twijfel ik geen moment over. Hij liet me alle foto’s zien van Syrië. Hij was onderweg naar een oom die hier woont in een Gronings dorp. Hij vroeg zich af of hij daar nog diezelfde dag zou kunnen komen. Daar heb ik hem bij geholpen. Zelf kwam hij uit Lille.”
En het was geen truc om geld van je los te praten?

“Helemaal niet. Integendeel zelfs. Toen we koffie gingen drinken, stond hij er op mij te trakteren. Daarbij viel op dat hij niet precies wist hoe dat allemaal werkte, net als bij een treinkaartje kopen. Hij is nog niet lang hier.”

Zie je Sam ooit nog weer of is het een eenmalige ontmoeting?

“Dat weet ik niet. Hij vroeg mijn adres. Ik zei, ik zit op Facebook.”

Overkomt je dit soort ontmoetingen vaker?

“Ja, best wel. Ik sta open voor mensen. Een keer was ik in een club en toen was er man die helemaal onder drugs zat. Dat ging niet goed. Iedereen meed hem maar samen met mijn vriendin heb ik hem toen geholpen. We gaven hem water te drinken en zo. Toen hij eenmaal weer bij was en het laat was geworden, stopte hij een taxi die hij 50 euro gaf om ons naar huis te brengen omdat hij niet wilde dat we door het donker zouden lopen. ‘Jullie hebben me zo goed geholpen’.
Ik had het laatst nog op het station, daar speelde iemand prachtig piano. Het leek wel of er een cd op stond. Iedereen liep voorbij zonder iets op te merken. Ik ga dan een praatje met die man maken. Was ook heel bijzonder. Ik zorg dat ik nooit haast heb. Dan heb je tijd voor anderen.”

Dank je Hedi, nog een fijne dag.

Graag gedaan. Jij ook.

foto: Hedi Dingemans / Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)